Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova po Z

Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po Z

Defaultní ikona uživatele
Jan:

Hmm

Ozývat se neni přibuzny ale vyjmenovany


Jana Skřivánková:

Re: Hmm

Je možné, že jste se ho učili ve škole jako slovo vyjmenované. Každá učebnice uvádí jiný výčet vyjmenovaných slov, já se například také učila slova nábytek dobytek apod. jako slova vyjmenovaná a dnes se často učí už „jen“ jako slova příbuzná k být. Na sloveso ozývat jsem se koukala do dvou knížek a na stránku Ústavu pro jazyk český, ve všech třeh případech bylo bráno jako slovo příbuzné.


Defaultní ikona uživatele
Mira:

Jazýček

Mám otázku. Mám pocit, že za mých školních let, jsme se učili, že je sice píše jazyk, ale ve slově jazýček se píše měké i po z, a že se jedná o vyjímku. Netušíte, kdy se to změnilo? Děkuji za informaci.


Jana Skřivánková:

Re: Jazýček

Dobrý den,
musím se přiznat, že jsem o takové výjimce ještě neslyšela, doma mám bohužel nejstarší Pravidla českého pravopisu z roku 1983 a v těch je jazýček napsaný s tvrdým Y. Ještě jsem také našla seznam vyjmenovaných slov z roku 1913 a i tam je napsán jazýček s tvrdým Y. Pokud tedy k nějaké změně došlo, musela nastat někdy mezi rokem 1913 a 1983. Zkusím se pro jistotu ještě podívat do Pravidel z jiných roků, třeba tam něco najdu.

Ale přijde mi nepravděpodobné, že by se pravopis nějakého slova měnil dvakrát – do opačné podoby a pak znovu do té původní. Mohla bych se ještě zeptat, ve kterém roce jste chodil do školy? Zkusila bych podle toho hledat v Pravidlech, která byla v té době platná, aby byla moje odpověď opravdu stoprocentní.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

vase slova jsou super
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: 8-) 8-) 8-) 8-)


Defaultní ikona uživatele
Suzus:

Re: Jazýček

To bylo asi brzy a brzičko.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:
:evil:

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.