Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Lidské tělo v příslovích a rčeních 1

Komentáře k článku: Lidské tělo v příslovích a rčeních 1

Defaultní ikona uživatele
fjaroslav:

:-) docela pěkný

Neregistravaný uživatel:

Nechat si vrtat koleno

vat:

ne zcela mi sedí vysvětlení „mít oči na šťopkách“, spíše bych volil význam „být ostražitý, dávat si pozor“

vat:

„nevidět si na špičku nosu“, myslím, že se víc používá ve smyslu pokrytectví

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
děkuji za zajímavý námět. Myslím si ale, že mít oči na šťopkách neznamená jen to, že je člověk ostražitý a na něco si dává pozor. Oči na šťopkách může mít také dítě, které jde poprvé do kina nebo třeba do zoo. A takové dítě není ostražité, ale spíše všechno dění kolem sebe s velkým zaujetím pozoruje, aby mu něco neuniklo, aby vše vidělo. Navíc přídavné jméno ostražitý znamená dávající pozor na bezpečnost. A mít oči na šťopkách lze i v bezpečné situaci.

Jana Skřivánková:

Re:

Pokud jde o nevidět si na špičku nosu, ověřovala jsem si význam ještě jednou ve slovníku lidových rčení a ten udává pouze význam mít malý přehled, být nedůvtipný. Samozřejmě rčení může být v dnešní době používáno trošku jinak, ale základní význam je ten, který je napsán v článku. Ovšem je třeba říci, že mnoho rčení je v dnešní době používáno nepřesně.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.