Chytáky u vyjmenovaných slov po B
Komentáře k článku: Chytáky u vyjmenovaných slov po B

Ptáci měli na vysokém bidle své útulné bydlo. Zafoukal však vítr a obě b(i/y)dla spadla.

Re:
To je asi tak stejně nemožné jako „nad plotem visel plod, zafoukal vítr
a oba plo(t/d)y spadly.“
Re: Re:
No ono takových chytáků existuje strašně moc. Jsou vymyšleny právě
tak, aby nešly napsat normálním způsobem. Nejčastěji se to píše obě
bidla/bydla nebo bi/ydla apod.
A nakonec si dovolím přispět svou troškou do mlýna – vír se výra
zmocnil a po obou v-rech nezbylo nic

bidlu x bidle
Seděl papoušek skutečně na bidlu? Ne na bidle?

bidlo/bydlo
Na vysokém b?dle si sýkorka postavila své b?dlo, zafoukal vítr a shodil obě b?dla.
Mam po skolach uz pekne dlouho, jake i se pise jako posledni, myslim ze „y“ je to tak spravne?
Re: bidlo/bydlo
Poprvé je slova užito ve významu nějaké tyče, musíme tedy napsat měkké I. Pak je ho užito ve smyslu dobrého bydlení, píšeme tedy tvrdé Y. Potřetí je slova užito schválně tak, aby nešlo napsat běžným způsobem. Nemůžeme napsat ani jedno i/y, protože pod jedno slovo nejde zahrnout dvě odlišné věci. Musíme tedy zvolit nestandardní způsob zápisu jako je např. bi/ydla, bidla/bydla, b-dla.

Re: Re: bidlo/bydlo
To vysvětlení, stejně jako otázka, jsou nesmyslné. Když bude bydlo na tyči a někdo to celé shodí, napíšete, že shodil tyč i bydlo nebo že shodil obě věci, jak bydlo tak tyč. Těžko budete psát, že shodil ty/bydlo. Bidlo a bydlo jsou naprosto rozdílné věci, někde to tam píšete, i když stejně znějí, tak, jak píšete, to použít je nesmysl. Už to tam někde pan Vít psal s plotem a plodem.

Re: Re: bidlo/bydlo
Ještě opakuji svoji předchozí otázku. Je správně – Papoušek seděl na bidlu nebo bidle. Bidlo se skloňuje podle vzoru město? Děkuji.
Re: Re: Re: bidlo/bydlo
Moc se omlouvám, poprvé jsem Váš dotaz asi bohužel přehlédla. Správně jsou oba dva tvary – na bidle i na bidlu. Koncovka -e je sice častější, přesto ale koncovku -u nemůžeme považovat za nesprávnou.
Re: Re: Re: bidlo/bydlo
Pokud se mne někdo zeptá na vyřešení tohoto chytáku, odpovím mu na to. Zda bych to taky takto sama napsala nebo zda je to nejlepší formulace, to už je věc jiná. Samozřejmě by bylo lepší napsat, že bidlo i bydlo spadly. To samé platí o plodu a plotu, výskání a vískání atd. Jak již jsem ale řekla, tento chyták je vymyšlen tak, aby se standardně nedal napsat. Můžeme větu klidně pozměnit tak, abychom se problému vyhnuli. Pokud ale větu přeformulovat nechceme, opravdu se to píše takto. I když se nám to může zdát divné.

nevim proc tam nemate treba test vubec ste mi neporadili tovim co to je byt bydlit obyvatel byt pribytek nabytek dobytek obycej bystry bylina kobyla byk pribyslav
Re:
Test na tuto část gramatiky a našich stránkách také najdete, dokonce je na něj odkaz pod článkem v souvisejících článcích.
Re:
Dobrý den,
stačí si říct, že atrobylá věc je vlastně věc, která je velmi stará,
už je tady pěknou řádku let. Jedná se tedy o příbuzné slovo
k vyjmenovanému být.

prosím básničku
Dobrý večer, studuji první ročník uč.1.stupně dálkově a píši sem.
práci na didaktiku a to vyvození vyj.slov po B. neznáte někdo básničku
s vyjmenovanými slovy? dík moc spekuna
PS: Je to nápadité, moc se mně to i mým 3.dětem líbilo.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.