Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chytáky u vyjmenovaných slov po B

Komentáře k článku: Chytáky u vyjmenovaných slov po B

Defaultní ikona uživatele
Pavel:

Prosba o spojení

Poprosil bych, zda máte Skajpa či ÍCéKVéčko. Pokud byste byla tak hodná a mohla mi poskytnout identifikaci na některý z komunikátorů, byl bych Vám velmi vděčen. Občas se potýkám s problémy a nemám nikoho, s kým bych to mohl rozebrat. Tápu v čárkách a lezou mi na nervy „amerikanismy“ nesmyslně zabodnuté do mého rodného jazyka. Pavel Vyhlídka

Pavel:

Re: Prosba o spojení

vyhl (obtočené áčko) seznam (tečička) Česko

Pavel:

Re: prosím básničku

Přemýšlel jsem, zda je vhodné použít: „.. mým 3.dětem ..“, jelikož mám za to, že číslovka s tečkou značí pořadí. Což je v tomto spojení trochu nešťastné. Raději používám vypsání číselného údaje slovy. Tak by tvar byl: „.. mým třem dětem ..“ a vše je v pořádku.

Jana Skřivánková:

Re: Prosba o spojení

Dobrý den,
Icq ani Skype nepoužívám, pokud se budete chtít na něco zeptat nebo s něčím poradit, můžete mě kontaktovat pomocí soukromé zprávy na těchto stránkách. Jediné, co pro to musíte udělat, je zaregistrovat se zde. Registrace je zcela zdarma a k ničemu jinému Vás nezavazuje.

Jana Skřivánková:

Re:

Podstatné jméno bytost je příbuzné k vyjmenovanému slovu být, proto v něm musíme psát tvrdé Y. Toto slovo můžete najít také v našem přehledu vyjmenovaných slov po B, odkaz naleznete přímo pod tímto článkem.

Filip:

bylo nabito

Dobrý den, můžete mi prosím pomoci se zdůvodněním – V obchodě bylo nabito. (lidé přeci příbývali…) Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: bylo nabito

Dobrý den,
sloveso nabít s měkkým I se může používat také v přeneseném významu velmi naplnit něčím, napěchovat, naplnit až k prasknutí, po okraj. V tomto významu bylo použito také ve Vaší větě. Lidé sice přibývali, ale bylo jich tam tolik, až byl obchod přímo narvaný k prasknutí = byl naplněn až po okraj, použijeme nabit s měkkým I.

romi:

nabít/nabýt

Dobrý den, mohla byste mi, prosím, vysvětlit, proč se ve slově nabít dojmy píše í? Myslela jsem si, že je to získat, tedy nabýt. Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: nabít/nabýt

Dobrý den,
zdůvodnění měkkého I ve slově nabiti naleznete v odpovědi na komentář nad tím Vaším. Dojmy sice získáváme (nabýváme s tvrdým Y), ale časem se jich v nás tolik nahromadí, že jsme jimi naplněni až k prasknutí . a v tomto případě se používá nabiti s měkkým I.

kika.pso:

zab t dlouhou chvili

jake icko je ve slove zab t dlouhou chvili

Jana Skřivánková:

Re: zab t dlouhou chvili

Měkké I

crewmanek:

Chtělo by to reformu češtiny

Čeština je hezká, ale v tomto stavu skončí v historii dějin. Měla by se zjednodušit a zrychlit. Vemte si, že čeština je jazyk, který se učíte celý život a stejně ho neumíte, protože půlku věcí co člověk uměl zase zapomene 8-)

fiah:

Býlí

Dobrý den,
dá se od slova býlí vytvořit množné číslo? Skloňovalo by se to potom podle vzoru stavení jako „o býlích“ „s býlími“? Připadá mi to úděsné… (Jen na vysvětlenou – položili mi to ve scrabblu a nevím, jestli můžu protestovat) Děkuji za odpověď. Hana

Jana Skřivánková:

Re: Býlí

Dobrý den,
pokud dodržujete při hraní spisovnost češtiny, tak protestovat určitě můžete :) Jedná se totiž o hromadné podstatné jméno, které má pouze tvary jednotného čísla, množné číslo od něj nelze vytvořit.

Michaela:

Míša

nevědela sem si rady a tohle mi pomohlo.díky. :-D

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.