Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velká písmena - názvy ulic

Komentáře k článku: Velká písmena - názvy ulic

Defaultní ikona uživatele
Bube:

Opravdu omylem jsem se dostal na tyto stánky. Jsou fajn a budu se k ním vracet pro radu. Jsem 30 let ze školy, tak to i trochu potřebuji. :-D


Defaultní ikona uživatele
Jan:

Dotaz

Dobrý den, chci se jen zeptat jak správně psát název ulice – Dolní Novosadská. Zajímá mne hlavně písmeno v druhém slově – velké či malé?

Děkuji předem za Vaši odpověď.

S pozdravem JanTarr


Jana Skřivánková:

Re: Dotaz

Dobrý den,
v názvech ulic, které jsou tvořeny dvěma přídavnými jmény (tak jak je to u Vašeho příkladu), se píšou obě počáteční písmena velká, správně je tedy Dolní Novosadská.


Poškoláček:

hmmmm.......... :shock:


Defaultní ikona uživatele
SRPLE:

nwm

supr stranka :-)


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se pravidlo o psaní velkých písmen po předložce vztahuje také na restaurace, penziony apod.? Psalo by se také třeba restaurace U Svatého Vavřince s velkým S nebo se pravidlo na tato zažízení nevztahuje a správně je restaurace U svatého Vavřince s malým s?

Děkuji za odpověď.


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
pro názvy trestaurací, hospod, hotelů, penzionů apod. toto pravidlo také platí.


Defaultní ikona uživatele
bonbon:

Máte moc pěkný stránky,ale boužel nic nechapu i přes to že zítra píšeme důležitou písemku na právě tuto látku........ :shock:


Defaultní ikona uživatele
babička:

Dobrý den, chci Vám moc poděkovat je to opravdu stránka, která naučí, měli by ji doporučit dětem na školách.


Defaultní ikona uživatele
Jana:

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak mám napsat názvy ulic , kde se objevují předložky u prostřed např:Ustí nad Orlicí

Děkuji za odpověď předem


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
nevím, jak přesně svou otázku myslíte, ptáte se sice na názvy ulic, ale jako příklad uvádíte název obce. Pokud by šlo tedy o název obcí, tak v názvech, které obsahují předložku, se předložka píše vždy s malým písmenem a první slovo (i když je původem obecné) po předložce píšeme vždy s velkým písmenem, například Ústí nad Labem, Újezd nad Lesy. Pokud po předložce následuje víceslovné pojmenování, píšeme ho tak, jak by se psalo samo o sobě, například Rychnov u Nových Hradů, Jakubov u Moravských Budějovic.


Defaultní ikona uživatele
Blanka:

Název ulice

Dobrý den, ráda bych se zeptala na správné psaní názvu ulice Čsl. legií. Já si myslím, že je to správně napsáno s prvním písmenem velkým a u druhého slova s malým (i když je první slovo zkratka), ale známá mi tvrdí, že podle nových pravidel jsou obě počáteční písmena velká. Můžete mi toto upřesnit. Moc děkuji a přeji příjemný den.


Jana Skřivánková:

Re: Název ulice

Dobrý den,
pravdu máte Vy. V tomto případě se s velkým písmenem píše opravdu pouze první část pojmenování, druhá má již malé počáteční písmeno. Vaše známá si možná spletla pravidlo o psaní názvů s předložkami, pokud totiž začíná název na předložku, píšeme velké počáteční písmeno v prvním i druhém slovu názvu. Toto pravidlo ale platí pouze pro předložkové výrazy a ten ve vašem příkladu není.


Defaultní ikona uživatele
Ondřej:

Díky

Konečně jsem našel stránku se zjednodušenýmy pravidly velkých/malých pís­men


Defaultní ikona uživatele
Renata:

Název ulice

Dobrý den, jak se, prosím, píše název ulice:

Stará Cesta nebo Stará cesta? Děkuji.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.