Odůvodnění pravopisu ve spojení pro mě za mě

Ahoj. Mám dotaz. Studuji češtinu na VŠ a měli jsme diktát, kde se vyskytlo:
„Pro mně za mně, mě to tvoje hoby nezajímá…“ Jak byste vysvětlili
mně a mě v této větě? Mám to sice dobře, ale neumím si to zdůvodnit.
Díky za odpověď.
Dobrý den, psaní mě a mně ve tvarech zájmena já se vždy řídí pádem, ve kterém zájmeno je. V tomto případě se jedná o 4. pád (pro koho, co a za koho, co?). Ve 4. pádu má zájmeno já dva možné tvary: mě a mne. Klidně tedy můžeme říci pro mě za mě, nebo i klidně pro mne za mne. I když v tomto konkrétním případě se používá spíše první možnost, druhá je ale také možná.
Stejný případ je také spojení mě to nezajímá, opět se jedná o 4. pád, můžeme se zeptat koho, co to nezajímá? Mě.
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na jednu pořádně potupnou věc. Vysvětlili by jste mi jak si mám odůvodnit mě nebo mně, mne?
Dobrý den,
přímo na skloňování zájmene já tu máme článek, který obsahuje i velké množství pomůcek pro lepší zapamatování: Skloňování zájmena já (stačí kliknou na tento odkaz).
Má me i několik testů s vysvětlením správné odpovědi, stačí kliknou na titulní stránce na sekci Slovní druhy a poté na Zájmena.

Dobrý den, díky vám a vaší tabulce skloňování si teď umím odůvodnit slovo mně. Děkuji mockrát.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.