Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Odůvodnění pravopisu ve spojení pro mě za mě

Defaultní ikona uživatele
Zuza:

Ahoj. Mám dotaz. :-D Studuji češtinu na VŠ a měli jsme diktát, kde se vyskytlo: „Pro mně za mně, mě to tvoje hoby nezajímá…“ Jak byste vysvětlili mně a mě v této větě? Mám to sice dobře, ale neumím si to zdůvodnit. Díky za odpověď. :-)


Jana Skřivánková:

Dobrý den, psaní mě a mně ve tvarech zájmena já se vždy řídí pádem, ve kterém zájmeno je. V tomto případě se jedná o 4. pád (pro koho, co a za koho, co?). Ve 4. pádu má zájmeno já dva možné tvary: mě a mne. Klidně tedy můžeme říci pro mě za mě, nebo i klidně pro mne za mne. I když v tomto konkrétním případě se používá spíše první možnost, druhá je ale také možná.

Stejný případ je také spojení mě to nezajímá, opět se jedná o 4. pád, můžeme se zeptat koho, co to nezajímá? Mě.


Jana Skřivánková:

Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.


Defaultní ikona uživatele
Lucinka:

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na jednu pořádně potupnou věc. Vysvětlili by jste mi jak si mám odůvodnit mě nebo mně, mne?


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

přímo na skloňování zájmene já tu máme článek, který obsahuje i velké množství pomůcek pro lepší zapamatování: Skloňování zájmena já (stačí kliknou na tento odkaz).

Má me i několik testů s vysvětlením správné odpovědi, stačí kliknou na titulní stránce na sekci Slovní druhy a poté na Zájmena.


Defaultní ikona uživatele
Makinka:

Dobrý den, díky vám a vaší tabulce skloňování si teď umím odůvodnit slovo mně. Děkuji mockrát.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.