Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Petříčkovy/Petříčkovi brýle

Defaultní ikona uživatele
Jana:

Dobrý den,chci se zeptat, jaké i/y se píše na konci slova Petříkovi/y brýle? Je rozdíl, zda se jedná významově o Petříkovi brýle (např. koupím Petříkovi brýle) a Petříkovy brýle (našli jsme Petříkovy brýle. Dohadujeme se s tchýní a nemůžeme se shodnout. Moc děkuji za Vaši radu.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

Vaše příklady jsou správně. Musíme vždy rozlišit, zda se jedná o 3. pád podstatného jména, či přivlastňovací přídavné jméno. Ve Vaší první větě se jedná právě o podstatné jméno Petr ve 3. pádu jednotného čísla. Zde tedy píšeme koncovku -ovi, klasicky podle vzoru pán (Petrovi jako pánovi). Zda koupíme Petrovi brýle, psy nebo cokoliv jiného nehraje žádnou roli:) Vždy píšeme měkké I.

V druhé větě se však jedná už o přivlastňovací přídavné jméno a zde vždy záleží na rodu přivlastňovaného předmětu/předmětů. V případě brýlí píšeme tvrdou koncovku -ovy. Více o koncovkách -ovi a -ovy si můžete přečíst v našem článku Koncovky -ovi a -ovy.


Jana Skřivánková:

Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.


Defaultní ikona uživatele
Berta:

Dobrý den, prosím co je správně? členové nájemcovy domácnosti anebo členové nájemcovi domácnosti :-?Hlavolam tedy pro mě…skoro 3 dny. Děkuji mnohokrát za Vaši radu.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.