skloňování zájmena "se" --> jak určit správný pád podstatného jména?

Ahoj, narazil jsem na problémek a neumím si to sám pro sebe objasnit:
u 3.pádu je to asi (doufám) vždy jasné: Např.: „zvol si vlastnost/skupinu“ → tedy zvol si/sobě (3.p.) skupinu (4.p.)
u 4.pádu snad absolutně všude se píše např.: „Naučte psa poslušnosti“ (Naučte se slušnému chování) → tedy: naučte se/sebe (4.p.) poslušnosti (3.p.)
Jenže proč se potom naopak jinde píše např.: „Naučte se (4.p.) jazyk/látku (4.p.)“
Netuším jak rozlišit, kdy se ptát pádovou otázkou „Komu/Čemu se máte naučit“ (slušnému chování) a kdy „Koho/Co se máte naučit“ (jazyk)
Dobrý den Stoupo,
je to přesně tak, jak píšete:
- 3. pád ► sobě, si
- 4. pád ► sebe, se
Obávám se, že vysvětlit, který pád se kdy používá, je trochu složitější.
V češtině jsou slovesa, která se pojí s určitým pádem:
- 3. pád: (po)děkovat (ale (po)děkovat za ► 4. pád)
- 4. pád: vidět, slyšet, vědět, jíst
, ale i ta, která se pojí jak se 3. pádem, tak i se 4.:
- učit (se), zpívat, půjčit ► komu, čemu i koho, co
Podobně je to v němčině, tam také jsou slova, která se pojí buď s určitým pádem nebo s více pády, takže je potřeba se naučit najednou sloveso/předložku a pád/y, se kterým/i se pojí.
Podobně je to i v češtině. U problematických slov je nejlepší si pád ověřit přímo ve slovníku (např. zde).
To jsem jen mírně odbočil. Takže zpět k Vašim větám. Sloveso učit se se pojí se 3. i se 4. pádem, takže po malé úpravě se dají použít obě varianty:
- 3. pád: Učit se slušnému chování.
- 4. pád: Učit se slušně chovat.
- 3. pád: Učit se jazyku.
- 4. pád: Učit se jazyk.
Osobně si myslím, že to takhle je, pokud ne, budu rád, když mě opravíte.

Díky za vysvětlení.
věty výše jsem použil jen jako ukázku asi nejznámějších příkladů.
Konkrétně jsem měl totiž větu: „Nauč Danielu hodnotu soucitu.“, což jsem ale považoval za nesprávný tvar.
Protože zde jsem si to sám pro sebe zdůvodnil (hodnota čeho – tedy 1.p./2.p.) a tedy psát ve 3.pádu: „Nauč Danielu hodnotě soucitu.“
Ale pokud by tam bylo slovo hodnota, jako veličina (třeba hodnota zlomek – tedy 1.p./1.p.), tak bych větu napsal ve 4.pádu: „Nauč Danielu hodnotu zlomek.“
Šlo mi tedy o to, jestli na toto existuje nějaké pravidlo. Jak ale
píšete, je to složitější a asi lze psát většinou obojí a jde jen
o pocit každého, jak věta vyzní. Tedy gramaticky správně je i „Naučte
psa poslušnost“, ale 99% to takto nenapíše
Sloveso (na)učit (se) se pojí jak se 3. pádem, tak i se 4. Takže:
- Nauč Danielu (4. pád: ženu) hodnotě (3. pád: ženě) soucitu (2. pád: hradu).
- Nauč Danielu (4. pád: ženu) hodnotu (4. pád: ženu) soucitu (2. pád: hradu).
Ale pokud by tam bylo slovo hodnota, jako veličina (třeba hodnota zlomek – tedy 1.p./1.p.), tak bych větu napsal ve 4.pádu: „Nauč Danielu hodnotu zlomek.“
Nevím, zda jsem pochopil větu správně, ale ať už je slovo zlomek v jakémkoli významu (část celku/podíl (v matematice)/…), vždy se skloňuje stejně. Takže:
- Nauč Danielu (4. pád: ženu) hodnotě (3. pád: ženě) zlomku (2. pád: hradu).
- Nauč Danielu (4. pád: ženu) hodnotu (4. pád: ženu) zlomku (2. pád: hradu).
… jde jen o pocit každého, jak věta vyzní.
Například cizincům, kteří se učí česky, to někdy také nezní
špatně.
V poslední větě: „Naučte psa poslušnost“ bych to já sám napsal asi takhle:
- 3. pád: Naučte psa poslušnosti.
- 4. pád: Naučte psa poslouchat.
Ale máte pravdu, je to podle toho, jak to dotyčný „cítí“.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.