Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Interpunkční znaménka

Vydáno dne 07.08.2018 od Jana Skřivánková

Co jsou to interpunkční znaménka? Máme jich v češtině hodně? A potřebujeme je vůbec k něčemu? Nejen na tyto otázky Vám odpoví náš článek.

Co jsou to interpunkční znaménka

Jedná se v podstatě o znaménka, která slouží ke členění textu, oddělujeme jimi jednu část textu od druhé. Tím, že text rozdělují, přispívají i k tomu, aby byl přehlednější a čtenáři se v něm lépe orientovalo.

Díky interpunkčním znaménkům snadno najdeme v textu konec věty nebo třeba přímou řeč. Označujeme jimi konec věty či souvětí, hranice mezi větnými členy či větami v souvětí apod. Některá z nich nám také napovídají, o jaký druh sdělení se konkrétně jedná. Otazník nám říká, že daná věta je otázkou, vykřičník vyjadřuje zvolání, uvozovky zase přímou řeč nebo citaci.

Interpunkční znaménko může i změnit vyznění celé věty, podívejme se na stejnou větu, která je pokaždé zakončena jiným interpunkčním znaménkem.

Přijdeš v pět hodin? ? Ptáme se, v kolik dotyčný přijde.
Přijdeš v pět hodin. . Oznamujeme, v kolik má dotyčný přijít.
Přijdeš v pět hodin! ! Přikazujeme, v kolik hodin někdo přijde.

Proč bychom je měli používat?

Dobře použité interpunkční znaménko nám může pomoci pochopit správný význam věty, je dobrým orientačním bodem při čtení textu a jeho porozumění. Pokud tedy chceme, aby se v našem textu dobře orientovali i ostatní, už jen z tohoto důvodu bychom měli interpunkční znaménka používat. Schválně, zkuste si přečíst tento text, který byl napsán, aniž bychom použili jakékoliv interpunkční znaménko:

Karkulka vzala do ruky košíček a vydala se lesem za chvíli zapomněla na to co jí maminka říkala a vesele skotačila na louce s motýly natrhala si také nějaké kytičky a nasbírala hrst lesních jahod sluníčko stálo už vysoko na obloze když se znenadání objevil na mýtině vlk kampak jdeš Karkulko zeptal se holčičky

A teď stejný text, tentokrát už doplněn o interpunkci:

Karkulka vzala do ruky košíček a vydala se lesem. Za chvíli zapomněla na to, co jí maminka říkala, a vesele skotačila na louce s motýly. Natrhala si také nějaké kytičky a nasbírala hrst lesních jahod. Sluníčko stálo už vysoko na obloze, když se znenadání objevil na mýtině vlk. „Kampak jdeš Karkulko?“ zeptal se holčičky.

Nebylo pro Vás čtení druhého textu přeci jen o něco příjemnější?

Jaká interpunkční znaménka máme v češtině?

tečka čárka otazník vykřičník
dvojtečka tři tečky uvozovky závorky
středník pomlčka spojovník lomítko

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: https://edchat.net/…version.171/

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: