Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: Česká pošta a standardní

Vydáno dne 19.08.2013 od Jana Skřivánková

Každému z nás může někdy vypadnout z hlavy nějaká ta pravopisná poučka, pojďme se poučit z chyb druhých a připomenout si v krátkosti pravopis slova standardní a poučku o psaní velkých písmen v názvu institucí.

Dnes se podíváme hned na dvě chyby, které můžete objevit v dodacích podmínkách u jedné prodávající na nejmenovaných internetových stránkách. Pojďme si nejdříve ukázat text: 

Víte, proč jsou červeně vyznačená slova špatně? V prvním případě se jedná o chybný pravopis počátečního písmene. Přídavné jméno český samo o sobě píšeme samozřejmě s malým písmenem (český sportovec, čeští turisté, české úřady atd.), pokud se však ocitne na začátku oficiálního názvu instituce, píšeme v něm už velké písmeno, protože se jedná o vlastní název. Takže píšeme:

Slyšel jsi, že bude Česká pošta zvedat ceny? Učili jsme se, že Česká národní banka je centrální bankou České republiky. Informace jsme čerpali z databáze Českého statistického úřadu. Jezdím do práce vlaky Českých drah. Zboží posíláme vyhradně prostřednictvím České pošty.

Pozor si však musíme dát na psaní dvojice česká armáda a česká policie, ta se totiž píší s malým počátečním písmenem, protože nejsou vnímána jako oficiální názvy (ty totiž zní Policie ČR a Armáda ČR). Pravopisně je zde přídavné jméno český stejné jako v jiných obecných názvech: české úřady, české banky, české cestovní kanceláře apod.

Velké písmeno v přídavném jménu český píšeme také v jiných vlastních názvech, například Česká republika, Český Krumlov, Český ráj nebo třeba České středohoří.

Standardní Když je něco standardní je to obvyklé, běžné. Zásilky jsou tedy zasílány za běžnou cenu 49,–. Přídavné jméno je tedy odvozeno od slova standard, které píšeme vždy jen a jen s D na konci, od něj odvozená slova tento pravopis přejímají, proto správně píšeme standardy, standardní postup, nadstandardní služby atd.

Náš hotel nabízí mnoho nadstandardních služeb. Standardně se pohybuje cena za jeden kus okolo 1 000,–. Standardní doba dodání jsou dva týdny. Některé jeho zvyky jsou nestandardní. Standardní délka bakalářského studia jsou 3 roky.

Podrobný článek o pravopisu slova standardní si můžete přečíst zde.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: