Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: byste, abyste

Vydáno dne 12.03.2014 od Jana Skřivánková

Podmiňovací způsob slovesa být je vděčným tématem pro psaní článků o chybách, které nás často obklopují a kterým bychom se měli raději vyhýbat.

Víte, proč je červeně zvýrazněná část špatně? Některá slova jsou v češtině zkrátka odsouzena do role těch, kteří musí často čelit nesprávnému pravopisu. K takovým výrazům patří právě i abyste, případně byste. Mnoho lidí věří tomu, že historicky správný způsob psaní je dvouslovný, tedy aby jste a by jste. Pokud se však podíváme do různých příruček, zjistíme, že dvouslovné psaní u nich nikdy za spisovné považováno nebylo. Tvar byste/abyste je pozůstatkem tzv. aoristu (druh minulého času, který čeština dříve měla). Podobně je tomu i u tvaru bychom, ve kterém také často chybujeme. Jediným správným způsobem psaní je tedy abyste a byste.

Žádám vás, abyste okamžitě přestali mluvit. Ve vlastním zájmu byste měli začít pozorně poslouchat tyto pokyny. Chci, abyste přijala za své jednání plnou zodpovědnost. Abyste dostudovala, musíte se začít více učit. Mohl byste zavřít okno? Je nezbytné, abyste takové základní pojmy bezpečně znal.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: