Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí aneb Jak psát nadpis

Vydáno dne 18.09.2014 od Jana Skřivánková

V dnešním článku se podíváme na zoubek psaní nadpisů. Víte, jaká pro něj platí pravidla?

Víte, proč je červeně zvýrazněná část textu špatně? Pro psaní nadpisů existují z pohledu češtináře dvě hlavní pravidla: nadpis vždy začíná velkým pismenem a nikdy nekončí tečkou.

Nadpis je vlastně názvem pro celý následující text, proto musíme na jeho začátku napsat velké písmeno. Podobně píšeme velké počáteční písmeno například i u názvu knihy či časopisu, ve kterých se nadpis objevuje.

Pokud jde o (ne)psaní teček v nadpisech, je situace přeci jen o něco složitější. Pokud má text nadpis tvořený pouze jedním slovem či slovním spojením, většinu pisatelů ani neláká tečku na jeho konec vložit. Správně se tedy setkáváme s nadpisy jako Vyjmenovaná slova, 10 nejhezčích fotek Země, 22 tipů na dárek pro vašeho psího miláčka a podobně.

Problém nastává u nadpisů tvořených větou, či několika větami. Už od první třídy je nám totiž vštěpováno, že věta končí tečkou, vykřičníkem nebo otazníkem. Toto pravidlo ale u nadpisu neplatí. Přednost má to, že nadpis nikdy nezakončujeme tečkou. Správně tedy jsou nadpisy Včerejší premiéra přinesla nejedno zklamání, Letos bude teplý podzim, Kapela XYZ připravuje novou desku a další.

Pokud se skládá nadpis z více vět, všechny věty kromě té poslední tečku mají. Pravidlo o nadpisu platí pouze pro poslední větu, jinými slovy poslední tečka se nepíše. Správně tedy napíšeme nadpis Začal druhý den voleb. Volební účast je zatím velmi nízká, Rozlučte se s létem. Nabízíme slevu 20% na všechny zájezdy k moři atd.

Zajímavé je, že zatímco tečku za nadpisem psát nemůžeme, vykřičník a otazník na konci nadpisu být může: Víte, proč byste měli jíst jablka? nebo Zpěvák AB způsobil další skandál!.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: