Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: vzít s sebou

Vydáno dne 08.04.2016 od Jana Skřivánková

Ani vzdělávacím institucím se chyby občas nevyhnou. V dnešním díle seriálu Chybami se člověk učí se podíváme na správné psaní spojení vzít s sebou,

Víte, proč je červeně zvýrazněný text špatně? Pokud někam jdeme a máme si něco přinést (jako v tomto případě do školky vlastní pití, bačkůrky apod.), měli bychom použít spojení s sebou. Naopak výraz sebou bez předložky S použijeme, pokud něco děláme svým tělem, například házel sebou, vrtěl sebou, trhl sebou.Samotné sebou se používá především po slovesech, která označují nějaký pohyb. Setkat se s ním můžeme ale také ve spojení samo sebou.

Úplně jednoduše můžeme říct, že:

s sebou = já + něco dalšího

já a moje bačkůrky, já a moje káva v kelímku, já a můj kamarád

sebou = já svým tělem

já svým tělem trhnu, já svým tělem házím, já svým tělem vrtím

Chybné psaní těchto dvou spojení můžeme často vidět také v různých kavárnách a stáncích s občerstvením. Pokud nabízejí nápoje či jídlo, které nám zabalí na cestu nebo domů, nabízejí možnost vzít si kávu nebo zákusek s sebou.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: