Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: Abychom

Vydáno dne 17.04.2016 od Jana Skřivánková

V dnešním díle seriálu Chybami se člověk učí se podíváme na to, proč bychom měli psát abychom.

Víte, proč je červeně zvýrazněná část textu špatně? Podmiňovací způsob představuje pro mnoho pisatelů opravdu tvrdý oříšek. Mnohdy se ve snaze o co nejspisovnější projev dopouštějí zbytečných chyb. Takovým případem je také chybné psaní tvaru aby jsme. Pamatujte si, že vždy píšeme jen a jen abychom. Ostatní tvary jako aby jsme, aby sme, abysme jsou chybné a patří do nespisovné češtiny.

První chybná podoba aby jsme je velice častá, mnohdy je způsobena právě přehnanou snahou o korektnost projevu. Odborně se takový výraz označuje jako hyperkorektní. Problém spočívá také v tom, že většina kontrol pravopisu, které dnes najdeme v textových editorech a internetových prohlížečích, toto spojení za chybné nepovažuje. Proč? Protože obě slova sama o sobě spisovná jsou. Slovo aby je v pořádku, stejně tak tvar jsme. Jenže nikdy by se neměla psát jako slovní spojení vyjadřující podmiňovací způsob. A toto použití neumí programy odlišit. Nenechte se tedy zmást, tvar aby jste opravdu patří do nespisovné češtiny a v psaném textu nemá co dělat. Správně tedy je:

Jen abychom přišli včas!
Abychom ušetřili nějaké peníze, nepojedeme letos na dovolenou.
Jsme tu, abychom se postarali o vaše děti.
Navrhovala, abychom tam raději ani nechodili.
Sejdeme se o hodinu dříve, abychom vše stihli dodělat.

Pamatujte si tedy, že jedinou spisovnou podobou pro podmiňovací způsob je abychom, tvary aby jsme, aby sme a abysme jsou chybné a do spisovného jazyk nepatří.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: