Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak skloňovat podstatné jméno směs

Vydáno dne 14.08.2014 od Jana Skřivánková

Příprava směsi, nebo směsy? Víte, podle jakého vzoru se skloňuje podstatné jméno směs? Na obě otázky si odpovíme v tomto článku.

Vzor slova směs

Pro správné psaní i/y v koncovkách podstatných jmen je vždy klíčové správně určit vzor, podle kterého slovo budeme skloňovat. Slovo směs je ženského rodu (ta směs). Vybíráme tedy ze vzorů žena, růže, píseň a kost. Je dobré si uvědomit, že vzory podstatných jmen můžeme dělit na tvrdé a měkké. Mezi tvrdé vzory z výše uvedených řadíme pouze vzor žena. V praxi to tedy znamená, že u ženského rodu pouze podstatná jména skloňovaná podle rodu žena, mohou mít koncovku tvrdé Y. A ke vzoru žena řadíme pouze ta podstatná jména, která v 1. pádě jednotného čísla končí na -a. Podstatné jméno směs na -a nekončí, nemůže tedy být skloňováno podle tvrdého vzoru žena a tudíž nemůže mít nikdy koncovku -Y.

Podle jakého vzoru tedy slovo směs skloňujeme? Protože končí slovo na souhlásku, vybíráme mezi vzoru píseň a kost. O vzoru rozhodne tvar 2. pádu jednotného čísla: směs bez směsi jako kost bez kosti (u vzoru píseň je totiž tvar bez písně). Podstatné jméno směs tedy skloňujeme podle vzoru kost. Tímto jsme získali další důkaz, že při skloňování slova směs po tvrdé Y rozhodně nesáhneme.

Správně jsou tedy tvary s koncovkou -i:

Do směsi přidáme dvě vejce.
Ke směsi nalijeme vodu a přivedeme k varu.
Potřebuji dvě směsi na přípravu perníku.
Dávám přednost směsi hovězího a vepřového masa.
Návrh betonové směsi se skládá z pěti etap.

Skloňování podstatného jména směs

Skloňování slova směs však není tak úplně jednoduché. Mnoho podstatných jmen ženského rodu kolísá mezi vzory píseň a kost. Je tomu tak i u naší směsi. Všimněte si tvarů pro 3. a 6. pád množného čísla:

pád jednotné číslo množné číslo
1. směs směsi
2. směsi směsí
3. směsi směsím
4. směs směsi
5. směsi směsi
6. (o) směsi (o) směsích
7. směsí směsmi

Ve 3. pádu a 6. pádu množného čísla totiž kolísá slovo směs právě ke vzoru píseň, správně je tedy ke směsím a o směsích. Tvary ke směsem a o směsech jsou špatně.

Naopak u 7. pádu množného čísla „zůstává“ slovo směs u vzoru kost, správně je tedy tvar se směsmi (jako kostmi), zatímco tvar se směsemi je špatně.

Krátké shrnutí na závěr

Dnes jsme si řekli, že:

  • slovo směs nemá v žádném tvaru koncovku -y
  • skloňujeme ho podle vzoru kost
  • pouze ve 3. a 6. pádu množného čísla se skloňuje podle vzoru píseň (ke směsím a o směsích)
  • 7. pádu množného čísla je správně tvar se směsmi

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: clker.com

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: