Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: ke sluchátkům

Vydáno dne 14.12.2014 od Jana Skřivánková

Firmy často investují do své propagace velké peníze. Možná je škoda, že kromě grafika mnohdy nepřizvou k tvorbě reklamy také korektora. A neomlouvá je ani mimozemský původ.

Víte, proč je červeně zvýrazněná část špatně? Slovo sluchátko je středního rodu a skloňujeme ho podle vzoru město, protože je v 1. pádu jednotného čísla zakončeno na -o. Ve 3. pádu množného čísla bychom tedy měli psát správně ke sluchátkům jako k městům. Tvar ke sluchátkám je rozhodně chybný.

Jedinou výjimkou při skloňování tvoří tvar pro 6. pád množného čísla, ve kterém nepíšeme o sluchátkech, ale o sluchátkách. Slovo sluchátko totiž patří mezi zdrobněliny a ty mají v tomto pádu vždy koncovku -ách. Toto pravidlo se vztahuje také na slova, která už zdrobnělinami nejsou, pouze tak zní. Jedná se například o slova tlačítko, razítko či ukazovátko.

Pamatujte si tedy, že dárky dostanete k zakoupeným sluchátkům a že o těch sluchátkách budete ještě dlouhou dobu všem vyprávět.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: