Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Skloňování podstatných jmen - bez bojišť

Vydáno dne 24.03.2015 od Jana Skřivánková

Slovo bojiště sice skloňujeme podle vzoru moře, ale přesto má v 2. pádu množného čísla tvar bez bojišť (a ne bez bojiští jako bez moří). Proč tomu tak je, se dozvíte v našem článku.

Každé podstatné jméno můžeme zařadit k nějakému rodu a vzoru, podle kterého ho poté můžeme skloňovat. Vzory nám ukazují správné tvary pro různé pády v jednotném i množném čísle. Některá slova však z klasického skloňování vzoru vybočují, v některém z tvarů se liší. O takových slovech se často říká, že patří k nějakému podvzoru nebo také podtypu skloňování. V tomto článku se zaměříme na skloňování podle podvzoru bojiště a odpovíme si na otázku, jak je možné, že skloňované slovo se v nělterých tvarech liší od svého vzoru.

Podvzor bojiště

Která slova sem patří

Podvzor bojiště řadíme do středního rodu, konkrétně spadá pod vzor moře. Pro úplnost si zopakujeme, že ke vzoru moře řadíme slova, která jsou zakončena na -e a mají v 1. i 2. pádu jednotného čísla shodné tvary. No a k podvzoru bojiště řadíme ta slova středního rodu, která jsou zakončena na -iště.

Patří sem tedy například slova:

bojiště brankoviště brouzdaliště bydliště cvičiště
jeviště kolejiště kotviště odraziště ohniště
pískoviště rýžoviště řečiště schodiště sídliště
skladiště smetiště učiliště úložiště zimoviště

Všimněte si, že se ve všech případech jedná o pojmenování nějakého místa, často otevřeného prostoru.

Odlišnosti ve skloňování

Jak už napovídá název článku, budeme si všímat tvarů pro 2. pád množného čísla, ve kterém mají tato slova tvary bez koncovky (bojišť, kotvišť, skladišť). Správně tedy píšeme:

Vstup do brouzdališť je povolen pouze bez obuvi.
Zrušení některých učilišť může vést k nedostatku kvalifikovaných řemeslníků.
Firma nabízí několik typů schodišť.
Zákaz vstupu psů do pískovišť a jejich okolí.
V poslední době prudce stoupá obliba datových úložišť.

Tvary jako bez sídliští, zimoviští, skladiští či kotviští jsou tedy nesprávné a neměli bychom je používat.

V ostatních pádech mají pak tato slova už běžné tvary podle vzoru moře, pozor si musíme dát pouze u 2. pádu množného čísla.

Hřišť i hřiští!

Nepohybovali bychom se snad ani v české gramatice, kdyby nenásledovala za našich výčtem nějaké výjimka. U podvzoru bojiště tuto výjimku tvoří slovo hřiště, které má v 2. pádu množného čísla tvary (bez) hřišť i hřiští. Můžeme tedy napsat, že děti nemohou vyrůstat bez hřišť i bez hřiští. Slovník spisovné češtiny totiž u tohoto slova udává jako možné oba dva tvary.

Shrnutí na závěr

V tomto článku jsme se dozvěděli, že existuje podvzor bojiště, ke kterému patří podstatná jména středního rodu zakončená na -iště. Tato slova mají pak v 2. pádu množného čísla tvar bez koncovky (bojišť). Výjimku tvoří podstatné jméno hřiště, které má tvar hřišť i hřiští. Po přečtení tohoto článku by Vás tedy nemělo už překvapit, že některá slova patřící ke vzoru moře s v jednom tvaru liší od skloňování svého vzoru. I když tedy řekneme bez bojišť a ne bojiští (jako moří), patří slovo bojiště stále ke vzoru moře.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: