Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Psaní i/y v podstatných jménech ženského rodu (pomůcka)

Vydáno dne 26.03.2015 od Jana Skřivánková

V tomto článku si představíme jednoduchou pomůcku pro správné psaní i/y v podstatných jménech ženského rodu

V naší poradně a v komentářích ke článkům se nás mnohdy ptáte na správné psaní i/y v různých podstatných jménech. Velice často se opakují dotazy právě na slova ženského rodu končící na obojetnou souhlásku. Píše se obuvi, nebo obuvy? Je správně směsy, nebo směsi? A jak je to u slova mosaz?

Na všechny uvedené dotazy si můžeme samozřejmě odpovědět tak, že si u každého slova určíme správný vzor, podle kterého ho budeme skloňovat. Můžeme si tedy říci, že máme obuv bez obuvi jako kost bez kosti, tudíž budeme psát ve slově obuv měkké I. Jenže ne vždy si na správný postup vzpomeneme a ne vždy na něj máme dostatek času. Navíc u některých slov tápeme u správného tvaru 2. pádu (mosaz bez mosazi nebo mosaze?) a podstatná jména ženského rodu opravdu ráda kolísají mezi vzorem kost a píseň. Pokud tedy nepotřebujeme vyloženě určit vzor slova, stačí se řídit jednoduchou pomůckou:

Pokud nekončí slovo v 1. pádu na -a, vždy v jeho koncovce píšeme měkké I.

Důvod je jednoduchý, pro ženský rod máme v češtině 4 vzory: žena, růže, píseň, kost. Poslední tři řadíme k tzv. měkkým vzorům, tedy vzorům, které mají pouze koncovky s měkkým I. Výjimku tvoří jen vzor žena (například tvar ženy), ten ale snadno poznáme podle typického zakončení na -A. Pokud tedy končí podstatné jméno ženského rodu na jiné písmeno než -a, víme, že v něm píšeme měkké I.

Pokud se tedy vrátíme k dotazům úvodu článku, zjistíme, že správně píšeme obuvi, protože slovo obuv nekončí v 1. pádu na -a. Ze stejného důvodu píšeme, že zamícháme něco do směsi a že klika byla vyrobena z mosazi.

Určování vzorů podstatných jmen má mnoho dalších využití a je určitě potřeba rozumět systému, podle kterého vzoru určujeme. Pokud ale píšeme jen rychlý vzkaz, sms nebo třeba provádíme rychlou kontrolu diktátu či testu, není špatné sáhnout po osvědčené pomůcce. Navíc nám toto pravidlo umožňuje psát správné i/y v případě, že zcela neovládáme určování vzorů.

A ještě jedno rychlé upozornění na závěr. Pravidlo nejde použít obráceně, tedy nemůžeme říci, že pokud končí podstatné jméno ženského rodu na -a, tak v něm píšeme automaticky tvrdé Y. Většinou to tak bývá, ale například u slova jako gejša, sója, Káče nebo mamča obsahují také měkké -I. Měkká souhláska má v tomto případě totiž přednost.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: