Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chybami se člověk učí: z vejce

Vydáno dne 23.01.2016 od Jana Skřivánková

Na internetu se často řeší dilema, zda vzniklo dříve vejce, nebo slepice. Náš článek Vám na tuto otázku odpověď sice nepřinese, ale zato Vám prozradí, jak správně toto podstatné jméno skloňovat. Vylíhne se slepice z vejce, nebo z vejcete?

Víte, proč je červeně zvýrazněná část špatně? Úplně jednoduše můžeme říci, že podstatné jméno vejce skloňujeme podle vzoru moře, nikoli podle vzoru kuře. Správný tvar pro 2. pád jednotného čísla tedy bude z vejce, ne z vejcete.

Protože ale tvary vzniklé špatným skloňováním podstatných jmen středního rodu patří k poměrně častým chybám, připomeneme si, jak od sebe jednotlivé vzory rozeznat. Základní poučka říká, že by nám měl pomoci právě tvar 2. pádu jednotného čísla. Jenže pokud nám chybí jazykový cit a utvoříme tvar vejcete, tato poučka nám nijak prospěšná nebude, protože budeme slovo i přes její znalost skloňovat chybně. Naštěstí si můžeme pomoci tvarem 1. pádu v množném čísle. Pokud se tvar slova nezmění, víme, že se dané jméno skloňuje podle vzoru moře. Máme jedno vejcedvě vejce, podstatné jméno vejce tedy skloňujeme podle vzoru moře.

Správně proto píšeme:

vejce vypadlého z hnízda se vyklubal v líhni čáp.
Dlouhá osa vejce je rovnoběžně se stolem.
vejce se vylíhne kuře.
Jak se říká tupému konci vejce?

Více informací o rozlišování podstatných jmen skloňovaných podle vzoru moře a kuře si můžete přečíst v našem článku Střední rod: Vzor moře nebo kuře?. Kromě jiného se v něm dozvíte také to, že pro lepší zapamatování si můžeme slova skloňovaná podle jednotlivých vzorů rozdělit tematicky a řídit se významem daného slova.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku čápa: pixabay.com

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: