Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čeština letem světem: Pro mě za mě

Vydáno dne 03.03.2016 od Jana Skřivánková

V dalším díle našeho seriálu společně proletíme temnými zákoutími skloňování zájmena já.

Pro mě za mě

Psaní mě a mně ve tvarech zájmena já se vždy řídí pádem, ve kterém se zájmeno nachází. V tomto případě se jedná o 4. pád (pro koho, co a za koho, co?). Ve 4. pádu má zájmeno já dva možné tvary: mě a mne. Klidně tedy můžeme říci pro mě za mě, nebo i klidně pro mne za mne. Mnohem častěji se ale setkáme s první variantou, ta je rozhodně mezi lidmi více vžitá. A jen pro úplnost dodáme, že dané spojení znamená, že s něčím neradi souhlasíme, necháváme rozhodnutí na druhém, ale dáváme zároveň najevo, že to není úplně to pravé ořechové. Často ho proto může doprovázet kroucení hlavou, nebo pokrčení ramen.

Pro mě za mě si tam klidně jeď.
Pro mě za mě si tu klidně zůstaň.
Pro mě za mě klidně seď celé odpoledne u počítače a nevytáhni paty z domu.

A pokud si nejste jistí tím, jak správně zájmeno já skloňovat, můžete si přečíst samostatný článek Skloňování zájmena já, ve kterém najdete mnoho pomůcek pro lepší zapamatování správných tvarů.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: