Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jazykový koutek: Co nám říkají názvy některých měst

Vydáno dne 10.05.2018 od Jana Skřivánková

Co všechno nám mohou některá města prozradit už jen svým názvem? Jak souvisí jazyk se životem společnosti?

Při cestování často narazíme na města a vesnice, jejichž názvy nás pobaví. Okolo Přelouče se můžeme například setkat s vesnicemi Dědek, Nerad a Brambory. V Benešově zase můžeme navštívit část obce s názvem Vidlákova Lhota a u Českých Budějovic můžeme narazit na Brloh. Nás budou ale zajímat ty názvy, které o městech mohou prozradit více, než si mnohdy uvědomujeme. Podle jména totiž můžeme často zjistit, jak dané město vůbec vzniklo.

Ať jede jakýmkoliv směrem, dříve nebo později narazíte na nějakou Lhotu nebo Lhotku. Není divu, slovo lhota se dříve používalo jako dnešní sídliště. Pavla Loucká ve své knize Dech, duch a duše češtiny vysvětluje, že tyto názvy souvisí se slovem lhóta (dnes lhůta). Ve 13. století často přicházeli do Čech kolonisté z Německa, kteří si pronajímali od vrchnosti pozemky. A po určitou dobu (lhůtu) nemuseli kolonisté platit poddanské dávky.

Stejně prozaický původ mají také všechny Újezdy. Když byl někomu darován nový pozemek, muži z knížecí družiny objeli darované území na koni a vyznačili tím jeho hranice.

Mnoho měst bylo založeno také na mýtině. Les mohl být vykácen (vymýcen), prosekán nebo vypálen (tzv. žďáření). Tímto způsobem vznikla města jako Vysoké Mýto, Proseč, Seč a všechny možné Žďáry, na které během cest narazíme.

A nakonec se přeci jen vrátíme k některým zvláštním názvů, které jsme zmínili na začátku článku. Víte, že úplně první pojmenování obcí vymýšleli většinou obyvatelé ostatních vesnic? Tímto způsobem vznikaly názvy jako Hrdlořezy, Jedovary, Holohlavy nebo Srnojedy. Jak je vidět, nevraživost mezi některými vesnicemi má hodně staré kořeny. Podobné názvy krásně dokazují, jak smýšleli o svých sousedech obyvatelé některých vesnic.

Není úžasné, jak jsou jazyk, dějiny a lidská společnost navzájem propojeny?

Pokud Vás toto téma zaujalo, doporučuji k přečtení úžasnou knížku Pavly Loucké Dech, duch a duše češtiny. Původem některých pojmenování se zabývá také několik kapitol knihy Čeština za školou.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: https://www.curiavitkov.cz/curia2.html

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: