Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Tipy na dárky pro nadšence do češtiny

Vydáno dne 23.11.2016 od Jana Skřivánková

Pomalu se blíží Vánoce a mnozí z Vás si možná lámou hlavu, čím udělat radost nějakému milovníkovi češtiny ze svého okolí. Připravili jsme proto pro Vás několik tipů na knihy, hry a programy, které jsou zaměřeny na výuku češtiny. Možná v něm najdete inspiraci i pro sebe, až budete psát pomyslný dopis Ježíškovi.

Markéta Pravdová (ed.): Čeština nově od A do Ž

Jedná se o knižní verzi výborně zpracovaného seriálu o češtině, který vycházel minulý rok v Lidových novinách. Kniha obsahuje velké množství užitečných informací o pravopisu a gramatice. Dočtete se v ní o správném používání interpunkčních znamének, jak správně napsat dopis, jak správně skloňovat osobní jména a mnoho dalšího. Kniha je navíc doplněna krátkými cvičeními, ve kterých si můžete nově nabyté znalosti procvičit a upevnit. Čím je ale kniha opravdu výjimečná? Nářečními mapami, které Vám prozradí, kde se říká vejci záprtek a jaké zvíře se ukrývá pod názvem medák. Navíc je kniha dílem autorského kolektivu Ústavu pro jazyk český AV ČR, takže máte jistotu, že vedené informace jsou naprosto správné.

Jediné, co musím knize vytknout, je její formát. Myslím, že široký formát není příliš praktický a kniha by se lépe četla, pokud by byla psána na výšku.

Vlastimil Styblík: Tajemství slov

Úžasná kniha pro všechny, které zajímá, jak vznikla pojmenování pro jednotlivá zvířata, jídla nebo třeba rostliny. Příjemnou a lehce stravitelnou formou popisuje, jakým způsobem čeština přejala slova jako klokan nebo velbloud. Kniha je řazena do tematicky laděných skupin, takže svým řazením nepřipomíná odborný slovník, ale spíš dobrodružné vyprávění o původu slov. Na jednotlivá pojmenování se snaží dívat v širším kontextu, jazyk je krásně ukazován v historických souvislostech. Víte, co dříve znamenalo slovo pitomý? Možná budete překvapeni.

Knihu určitě doporučuji jako dárek pro děti i dospělé. Je psána opravdu čtivě a bez zbytečných odborných termínů a složitých konstrukcí.

Ilustrovaný školní slovník českého jazyka (nakl. Fraus)

Pokud máte doma školáka a chcete mu věnovat slovník, doporučuji určitě tento od nakladatelství Fraus. Neobsahuje sice tolik hesel jako ty akademické, ale v tom spočívá právě jeho výhoda. Děti se nemusí prodírat slovy, která vůbec neznají (a zatím je třeba ani nepotřebují znát) a požadované heslo se jim lépe hledá. Svým obsahem slovník určitě pokryje běžného žáka základní školy.

Jako obrovské plus vnímám, že každé slovo je rozděleno na slabiky, což není v českých slovnících příliš běžné. Navíc je doplněn ilustracemi, takže se s ním dětem příjemně pracuje. Cizí slova jsou navíc doplněna o vysvětlení. Kromě slovníkových hesel obsahuje kniha i přehledy gramatiky a CD s interaktivní­mi hrami

Leo Rosten: Pan Kaplan má třídu stále rád

Pokud máte rádi český jazyk a k tomu se ještě chcete pobavit, vřele doporučuji knihu od Leo Rostena Pan kaplan má stále třídu rád. Kniha sice původně vyšla v angličtině, české vydání je ale naprosto skvěle převedeno do záludností našeho mateřského jazyka. Ve večerní škole pro cizince tak profesor se svými dospělými žáky řeší, že množné číslo od slova lev není Löwi nebo že opak mléka není šlehačka. Během čtení zjistíte, jaká úskalí musí často řešit cizinci, kteří se učí česky, a zábavnou formou si zopakujete základní znalosti češtiny. A to ve velmi pěkném obalu, který je tvořen jazykovými hříčkami a jemným humorem.

Při čtení této knihy sem se kolikrát musela začít smát nahlas. Pokud nechcete zbytečně budit pozornost ve vlaku nebo metru, doporučuji číst raději doma.

Vědomostní pexeso – Pořekadla

Úžasný způsob, jak si procvičit znalost českých lidových říkadel. Pořekadlo je vždy rozděleno na dvě části, které hráč musí najít a spojit dohromady. Pro hraní není potřeba důkladně znát všechna přísloví, správnou podobu napoví stejný vzhled karet. Díky tomu může hra posloužit jako odrazový můstek pro zájem o jednotlivá přísloví. Vědomostní pexeso se hraje stejně jako to klasické, kartičky navíc můžete využít i k jiným aktivitám. Zábavné je především skládat nová a nesmyslná přísloví a vymýšlet jejich pravděpodobný význam. Pokud Vás nějaké lidové moudro více zaujme, můžete po jeho významu pátrat ve slovníku. V něm lze dohledat také přísloví s podobným významem.

Kartičky jsou navíc vyrobeny z tvrdého a odolného kartonu, takže vydrží i opakované hraní. Celé pexeso lze vložit do krabičky, takže klidně může posloužit jako dárek. My ho doma máme od léta a stále se k němu vracíme. Baví nejen děti, ale i dospělé.

Ypsilonie

Tato hra je naprosto úžasná. Moc se mi na ní líbí, že byla vymyšlena a vyrobena ryze pro učení vyjmenovaných slov a není jen založena na nějakém známém herním principu, do kterého by se autor snažil za každou cenu vtěsnat testové otázky z pravopisu či gramatiky. Při jejím hraní se člověk opravdu pobaví a jako bonus si i vštěpí pravopis vyjmenovaných a příbuzných slov. Hra není založena na testování vědomostí, pouze nabízí hráčům prostředí, ve kterém se postupně setkávají s různými slovy, ve kterých píšeme tvrdé Y. Zábavnou formou tedy dětem ukazuje pravopis těchto slov.

Jednoznačně musím pochválit i samotné zpracování hry. Vzhledem k tomu, že jsme doma všichni herní nadšenci, zdobí náš obývací pokoj velké množství deskových her. A nutno říct, že kvalitou Ypsilonie za běžnými hrami rozhodně nezaostává (hra obsahuje dřevěné figurky, herní plány jsou kvalitně zpracovány apod.). Moc se mi líbí také smysl pro humor autorek hry (jedna z herních kartiček například říká, že „Zbyšek vymyslel, že můžete vyloupit automyčku, protože ji nikdy nezamykají. Jedno kolo nehraješ, abys měl čas mu vysvětlit, že je to nesmysl.“)

Jako jediné mínus vidím jen cenu, za kterou se hra prodává. Pokud ale vezmu v potaz, jak kvalitně je zpracována, nejedná se rozhodně o cenu přemrštěnou.

Čeština s maňásky

A protože doporučuji dárky, o kterých jsem pevně přesvědčena, že udělají radost, ale také Vám pomohou s učením českého jazyka, nemohu opomenout ani naši výukovou aplikaci Čeština s maňásky. Ta obsahuje 8 756 testových otázek s podrobným vysvětlením správné odpovědi i významu méně známých a neobvyklých slov a slovních spojení. Kromě toho v ní najdete hry zaměřené na procvičování vyjmenovaných slov, psaní i/y po měkkých a tvrdých souhláskách, psaní ú/ů a na určování pádů. Celý program je online, takže se můžete připojit doma na počítači i na tabletu na prázdninách u babičky.

Více informací o programu najdete na www.cestinasmanasky.cz.

Přeji šťastnou ruku při výběru vhodných dárků. Doufám, že Vás moje tipy na dárky inspirovali a některý z nich třeba i využijete.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: