Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Tipy na dárky pro nadšence do češtiny pro rok 2018

Vydáno dne 07.12.2018 od Jana Skřivánková

Hledáte tip na dárky pro nadšence do češtiny, milovníka knih nebo zkrátka chcete udělat radost něčím hezkým sami sobě? Pak pro vás máme několik tipů na zajímavé dárky.

Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky

Pokud Vám vyhovuje styl, kterým jsou psány naše články, určitě doporučuji doplnit si knihovnu o knížku Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky. Knížka je určena všem, kteří se zajímají o češtinu a kteří chtějí vědět, proč se dané spojení píše zrovna tak a ne jinak. Příručka obsahuje mnoho mnemotechnických pomůcek, obrázků i analogií.

Dozvíte se v ní mj.

  • proč některá slova píšeme s tvrdým y po obojetné souhlásce, i když nejsou k nalezení na žádném seznamu vyjmenovaných slov,
  • čím se máme řídit při psaní koncovky přísudku ve větě s několikanásobným podmětem,
  • jak správně napsat slova jako viz, výjimka nebo třeba e-mail,
  • kdy je vhodné použít zájmeno svůj,
  • jaký je rozdíl mezi předložkami kvůli a díky,
  • proč píšeme na konci citoslovcí ú s čárkou

a mnoho dalších užitečných i zajímavých informací. Za kvalitu knihy ručíme, vzhledem k tomu, že kniha má stejnou autorku jako náš web :)

Hra Poslední slovo

Dalo by se říct, že se jedná o obrázkovou variantu hry Slovní fotbal. Hráči mají před sebou obrázky, v nichž mají hledat slovo, které začíná na písmeno, kterým končilo slovo předchozí. Díky tomu, že hráč hledá pojmenovaní na konkrétní písmeno, rozvíjí hra i kreativitu a fantazii. Na hře je úžasné, že ji můžete hrát mnoha a mnoha různými způsoby. Můžete hledat slovo začínající na slabiku slova předešlého, slova s určitým počtem písmen nebo slabik. Hledat lze například jen podstatná jména či slovesa, podstatná jména konkrétního rodu či vzoru. Prostě hra jako stvořená pro procvičování českého jazyka.

Přines si svou knihu

A další herní tip, tentokrát pro milovníky knih a kreativního tvoření. Hra Přines si svou knihu funguje na jednoduchém principu: každý hráč si vezme jednu knihu a s tou plní zadané úkoly. Hledají se slova, která zní zajímavě, pokud se čtou pozpátku, repliky, které by se hodily jako titulek do bulvárních novin, jméno pro kočku či řádek do nekrologu. Na hře je navíc úžasné, že můžete sáhnout po jakékoliv knize, kterou máte doma. Nemusí se jednat pouze o beletrii, pracovat můžete s básněmi, faktografickou literaturou či kuchařkami.

Mně osobně se na hře moc líbí, že podporuje fantazii a kreativitu. Navíc ji považuji za dobrý způsob, jak si připomenout některou z oblíbených knih a zase si ji znovu přečíst.

Klasika v novém kabátu

Pokud vybíráte dárek pro milovníka knih, zkuste sáhnout po netradičním zpracování jeho oblíbené klasiky. Zkuste se podívat po komiksovém zpracování některého klasického díla, případně po nově vydaných knihách či titulech, které obsahují nějaký materiál navíc. Výtvarné zpracování těchto knih bývá často opravdu zajímavé. Například:

Nově ilustrovaná kniha Hoši od Bobří řeky

Nově ilustrovaná klasika, na kterou mnozí dědečkové a tatínkové rádi vzpomínají. Já osobně vnímám novou podobu knihy jako skvělý důvod pro to znovu si tento oblíbený příběh připomenout.

Komiksové zpracování knihy Válka s mloky

Pokud hledáte tip, jak přiblížit teenagerům klasiku, komiksové vydání by mohlo zabodovat. Válka s mloky je nadčasový příběh, grafické zpracování je dle mého názoru úchvatné.

Komiksová Kytice

Chápu, že některé milovníky Karla Jaromíra Erbena může tento počin spíše naštvat. Na druhou stranu grafické zpracování jednotlivých balad je opravdu jedinečné a mohlo by být zajímavé sledovat, jak se s jednotlivými příběhy autoři vypořádali. Jen je asi potřeba počítat s mírným zkreslením děje, což je poměrně škoda.

Ilustrovaná díla ze světa Harryho Pottera

Ilustrovaná vydání jednotlivých příběhů tohoto mladého čaroděje sice stojí více peněz a zabírají v knihovničce více místa, na druhou stranu přináší také naprosto odlišný zážitek z četby. Pro děti a nečtenáře mi přijdou zkrátka skvělé.

V článku jsem se snažila sepsat různorodé tipy pro milovníky češtiny a knih. Vybírala jsem dárky, které jsem sama letos svým blízkým kupovala nebo ty, které bych já sama ráda pod stromeček dostala. Chápu, že ne všechny dárky jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, vím, že komiksové zpracování klasiky by mohlo některé milovníky beletrie spíše zarmoutit.

A pokud hledáte ještě další inspiraci, zkuste mrknout i na článek Tipy na dárky pro nadšence do češtiny.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: