Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velká písmena: Červená karkulka

Vydáno dne 15.01.2019 od Jana Skřivánková

Umíte správně napsat jméno této pohádkové postavy? A věděli jste, že v češtině existuje také slovo karkulka s malým počátečním písmenem? Více v našem článku.

čepec karkulka

Slovo karkulka původně označuje dětský čepeček, který se zavazuje pod bradou. Toto slovo píšeme stejně jako další druhy oblečení (čepice, šátek, sukně, šaty) s malým písmenem.

Holčička často nosila na hlavě červenou karkulku.
Pro dceru ji darovala křestní karkulku s krajkou.

jméno Karkulka

S velkým písmenem píšeme naopak jméno pohádkové postavy, které je odvozeno právě od toho, že dotyčná holčička často nosila jeden takový čepeček. V tomto případě se jedná o běžné jméno jako Alenka, Zuzanka, Bětka nebo třeba Maruška.

Kam, Karkulko, malá kam?“ zeptal se hned vlk.
Z břicha vyskočila Karkulka a za ní hned babička.

Červená karkulka

Abychom měli přehled kompletní, musíme ještě dodat, že ve spojení Červená karkulka píšeme velké počáteční písmeno ve slově Červený, ale ve slově karkulka už ne. Varianta Červená Karkulka s oběma velkými písmeny ale není příručkami považována za vyloženě chybnou, klidně ji tedy můžeme také použít.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj původního obrázku Karkulky: https://hanslodge.com/…t/236263.htm

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: