Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Měkké a tvrdé souhlásky (knížečky k vytisknutí)

Vydáno dne 06.09.2018 od Jana Skřivánková

Učíte se s dětmi měkké a tvrdé souhlásky? Vytiskněte jim zdarma naše harmonikové knížečky pro lepší učení.

Co knížečky obsahují

Obě knížečky jsou v podstatě „harmonikové leporelo“. Při jejich tvorbě jsem se inspirovala oblíbenou pomůckou na učení číselné řady (tzv. Crocodile number line). V každé najdete přehled všech měkkých a tvrdých souhlásek. Obě skupiny souhlásek jsou navíc rozlišeny úvodním obrázkem a jiným typem písma, aby se dětem navzájem nepletly. Tvrdé souhlásky jsou tvořeny tělem nosorožce, měkké souhlásky zase najdeme v žížale.

Žáci se mohou pomocí knížeček učit pořadí obou skupin souhlásek, postupným otevíráním harmoniky si mohou snadno ověřit, zda si je pamatují dobře. Harmoniky lze využít také jako pomůcku při doplňování správného i/y v hodině či doma. Díky své velikosti nezaberou mnoho místa, takže se snadno přenáší.

Jak na výrobu

Nejdříve si stáhněte potřebný soubor (odkaz najdete na konci článku). Knížečku vytiskněte barevně na čtvrtku. Pro ještě lepší rozlišení můžete každou harmoniku vytisknout na jinak barevnou čtvrtku. Poté vystřihněte jednotlivé pruhy knížečky a slepte je lepidlem (viz označené místo). Knížečku zohýbejte podle přerušovaných čar tak, aby Vám vznikla harmonika, na jejíž přední straně bude hlava jednoho ze zvířat.

Před používáním doporučuji složenou harmoniku zatížit, aby se knížečkou lépe listovalo.

Zdarma stáhnout knížečku Měkké souhlásky

Zdarma stáhnout knížečku Tvrdé souhlásky


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: