Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Tvůrčí psaní: Tři pozitivní věci

Vydáno dne 06.01.2019 od Jana Skřivánková

Pokud hledáte zajímavý tip na psaní s dětmi, zkuste si každý den zapisovat tři pozitivní věci, které se vám staly. Možná budete překvapeni, jak moc ovlivní tento malý projekt váš běžný den.

Moc se mi líbí, pokud děti psaní a správné vyjadřování procvičují na textech, které mají další rozměr. Nabádají je k přemýšlení, rozvíjejí fantazii, mají nějaký praktický dopad apod. Jedním ze zajímavých způsobů, jak motivovat děti ke psaní může být nechat je každý den zapisovat, co pozitivního se jim stalo.

Jak to funguje

Děti si založí sešit nebo blok, do kterého si večer vždy zapíší, co hezkého se jim za ten den stalo. Mohou si zaznamenat, co dobrého jedli, co dělali, koho potkali, co zažili apod. Mohou si poznamenávat drobné maličkosti, které jim vyvolaly na tváři úsměv, vtipné příhody i každodenní činnosti, které je těší. V ideálním případě by se měli žáci naučit najít každý den alespoň tři takové okamžiky, které si chtějí poznamenat.

Proč to zkusit

Příliš často se lidé zaměřují na to špatné, co se jim v průběhu dne stalo. Mnohdy pro špatný zážitek zapomínáme na milé drobnosti, které se v ten samý den odehrály. Pokud si začneme zapisovat příjemné věci, je pravděpodobné, že za nějaký čas začneme vnímat svět více optimisticky. Naučíme se hledat radost v běžném dni a zjistíme, že neexistuje den, který by v sobě neměl vůbec nic dobrého.

Pokud vydržíte se zapisováním delší dobu, můžete si snadno připomenout, co vás kdy potkalo.

Co všechno zapisovat

Cokoliv, co nás potěšilo, rozesmálo, příjemně překvapilo apod. Může to být dobře uvařený oběd, padající sníh, dočtená kniha, procházka se psem, kino s kamarády i to, že jsme měli chvilku sami pro sebe. Někomu udělá radost, že nezaspal, jinému třeba to, že vyšlo nové číslo jeho oblíbeného časopisu. Nebojte, možností je hodně!

Zpočátku můžete dětem pomoc tím, že budou odpovídat na konkrétní otázky. Mnohdy jim to usnadní uvědomit si, co všechno mohou vlastně zachytiti. Otázky mohou vypadat například takto:

  • Co tě dnes rozesmálo?
  • Co ti udělalo radost?
  • Co tě mile překvapilo?
  • Co by sis chtěl(a) z dnešního dne zapamatovat?
  • Který okamžik z dnešního dne bys chtěl(a) prožít znovu?

Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: