Shoda podmětu s přísudkem
Komentáře k článku: Shoda přísudku s podmětem
Koni x koně
Jak je to se shodou v těchto dvou případech? Pravidla se totiž čas od
času mění.
Díky
Re: Koni x koně
Pravidla českého pravopisu uvádějí pouze jeden tvar 1. pádu čísla množného a to koně. Pokud jde o shodu v přísudku, tak má tento tvar sice v tomto pádu koncovku neživotnou, ale vliv na shodu s přísudkem to nemá. Píše se tedy Koně utíkali, klusali apod. Stejně je tomu např. u slova rodiče (podle stroje) a lidičky (podle hrady). Ke kolísání životnosti zde tedy nedochází. Ta se týká slov jako ledoborec, slanček a ukazatel.
Re: Re: Koni x koně
Díky za odpověď.
Z toho vyplývá, že bych měla správně říct:
„NAŠE KONĚ jsou ve stáji.“
a věta:
„NAŠI KONI jsou ve stáji.“
by byla jednoznačně špatně?
Moc Vám děkuji za Vaši práci. Určitě se stanu pravidelným čtenářem Vašich stránek. Jen bych uvítala, kdybych si mohla nějak označit už přečtené články.Ještě jednou díky a mnoho úspěchů.
Re:
Dobrý den, moc nás těší Váš zájem. Tuto funkci zatím nepřipravujeme, ale nevylučuju, že se s ní tady někdy v budoucnu setkáte.
Poděkování
Díky moc za bezvadný článek, stručně, jasně vysvětleno, se spoustou
příkladů. Pro tot jsem fanouškem Helpforenglish a budu i vaším Držím palce ať je
i nadále energie a chuť!

Re: Re: Re: Re: Koni x koně
Ale správně je i NAŠI KONĚ, nemýlím-li se.

Rod mužský životný
Mezi životná se počítají např. také nebožtíci, sněhuláci apod.....co si představit pod apod. jde o vyjímku a je tedy nějak přesně definována?
Re: Rod mužský životný
Přesný seznam slov asi nelze jednoznačně sestavit. Navíc si nemyslím, že by byl nepostradatelný – životnost podstatného jména můžeme určit podle různých kritérií (něco málo je o tom v tomto článku, více bude v připravovaném seriálu o podstatných jménech). Pod tím apod. si můžete představit nespočet slov, jako první mě napadjí třeba slova ledoborci, ukazatelé , umrlci. Některé případy naleznete v článku Ledoborce, slanečci a další.

Co znaméná to:
Při shodě podmětu s přísudkem se lze v mnohých
případech řídit podle koncovky a podmětu.......
To znamená že mužou nastat i případy kdy to použít nelze?
No ja to totiž tak používám vždy.
Přeci je nemožné při psaní textu ještě pul hodiny přemýšlet nad tím v jakém je pods.jm. rodu, zda je životné nebo neživotné, v jakém čisle atd.atd.
Re:
Ano, přesně tak. Ne vždy se člověk může spoléhat na toto pravidlo, proto jsem napsala v mnohých případech. Jako příklad mě napadají např. podměty děti, oči, uši, které sice mají koncovku -I, ale v přísudku musíme napsat koncovku -Y. To samé platí u slova my a vy, kde je zase koncovka -Y, ale v přísudku se většinou píše koncovka -I, např. Vy jste tam nebyli. Pokud nemáme kontext z předešlé věty, ze které bychom věděli, že si pod zájmenem vy máme představit ženy, píšeme v přísudku měkké I. Pokud bychom se řídili zmiňovaným pravidlem, udělali bychom v těchto větách chyby.
prachy
Prosim vás a jak je to s podstatnými jmény co jsou pouze v množném čísle? Myslím třeba slovo PRACHY, to podle mě jednotné číslo nemá. Děkuji.
Re: Re: Re: Re: Koni x koně
To Pavla M.
Tady ale nešlo o tvar zájeme naši. Bavili jsme se o podstatném
jménu koně.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.