Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Psaní předložek s, z

Komentáře k článku: Psaní předložek s, z

Pilda:

překlep, dotaz

Moc hezký článek, moc rád jsem si to zase oživil. :)

Našel jsem překlep: „ponožky byla na skříni“.

Trošku se mi ale nezdá věta: „Než pojedu do práci, musím s auta vyndat kočku.“.

Já mám za to, že když se něco vyndá, tak to musí být z něčeho, jako nějakého třeba uzavřeného prostoru a ne z plochy. Z plochy by to mělo být spíš SUNDAT, nebo se pletu?

Jana Skřivánková:

Re: překlep, dotaz

Dobrý den, děkuji za upozornění. S tím sundat máte pravdu, dokonce o tom píšu i v článku. Ale neuvědomila jsem si to při psaní příkladové věty, respektive myslela jsem, že jsem tam napsala sundat. Takže se moc omlouvám za tento matoucí „překlep“. Pokud něco bereme z povrchu, píše se S.
P.S. Děkuji za pochvalu, moc mě potašila.

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Taky se přidávám s pochvalou. Jsem ráda, že si někde mohu oprášit gramatiku. Držím Vám palce a máte můj obdiv.

právě:

Re: Re: překlep, dotaz

právě, že to bereme „s povrchu“, tak je tam s. Ne z povrchu – to je další překlep ;-)

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: překlep, dotaz

Děkuji za upozornění, už je to opraveno. Asi jsem byla při psaní trošku mimo :oops:

PeťoviS:

Dobrý den, chválím vaši super stránku jen tak dál.

Mám ale dotaz. Možná to sem moc nepatří takže se omlouvám. Škoda že zde není forum.

Píše se zkusit se Z nebo se S? Myslím zkusit něco jako např. program na pc apod.
Jelikož já píšu se Z jenže někde vidím u některých lidí napsané S tak prosím co je správně?

Děkuji a přeji hodně štěstí do budoucna.

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den, určitě nevadí, že se ptáte tady. Doku není na stránkách forum, ptejte se klidně pod články, i když to s tématem článku nesouvisí.
Sloveso zkusit se píše správně se Z,bohužel patří do skupiny slov, která si člověk musí prostě zapamatovat. Není k němu nějaká pomůclka k zapamatování. Pokud byste ale chtěl někoho o správnosti psaní se Z přesvědčit, zkuste mu slovo najít ve Slovníku spisovné češtiny (najdete ho v téměř každých Pravidlech pravopisu).

Neregistravaný uživatel:

Takže dneska už je naprosto správně napsat i vyslovit „spadl z nebe“ vedle „spadl s nebe“? Pamatuji si, že ve škole to učitelka brala jako chybu, že pravidlo „shora dolů“ má před pádem přednost.

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
dříve se pro tento případ skutečně brala za spisovnou předložka S, v dnešní době jsou spisovné obě varianty. Je ale důležité si uvědomit, že předložka Z se píše častěji a předložka S v 2. pádu je považována za zastaralou až knižní. Pokud by se předpona Z objevila v testu, učitel by tuto odpověď tedy bral jako správnou.

Ještě doplním vlastní zkušenost ze základní školy. My se o možnosti předložky S v podobných případech ani neučili, myslím, že ani dnes tomu není jinak.

Pavel:

?kdy chceme zdůraznit pohyb s povrchu pryč?
Když ale napíšu předložku z, tak to není chyba nebo ano? Já odjakživa používám v takových případech předložku z, s zní strašně nepřirozeně (s povrchu, se skříně).

Jana Skřivánková:

Re:

Chyba to určitě není, nová pravidla takové psaní umožňují. Tento odstavec poukazuje spíše na to, že ani psaní se S není špatně, protože, jak sám píšete, sundej se skříně je dnes často vnímáno nepřirozeně.

Naty:

Mám dotaz, Jani prosim Vás, jak je to správně- přes nebo přez, nevim si s tím rady. Děkuji za odpověď Naty

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
správně je přes se S, například přes hory a přes řeky, i přes svůj věk se cítí stále skvěle apod.

Naty:

Re: Re:

Děkuji za odpověď, takže přez se vůbec nepíše? Např. přese všechno jsem …Hmm, tak konečně to budu vědět, ale řekla bych, že jsem někde viděla i slovo přez :-/

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re:

Přesně tak, spisovná čeština slovo přez vůbec nemá. Pokud jste někde přez viděla, jednalo se určitě o chybu.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.