Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vánočně (na)laděný test

Komentáře k článku: Vánočně (na)laděný test

Cortes:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, nemělo by být u posledního inzerátu v možnosti C velké písmeno ve slově „nakupování“? Měl jsem za to, že je to název „nákupní centrum Veselé Nakupování“.
Díky

Jana Skřivánková:

Re: …

No to nákupní centrum se jmenuje Veselé nakupování, proto je ve slově Veselé velké počáteční písmeno. Nevidím ale žádný důvod, proč by mělo být velké písmeno i ve slově nakupování – stojí v názvu až na druhém místě a jde o obecné jméno, takže se píše malé písmeno. Můžu se zeptat, proč byste tam napsal i velké N?

Cortes:

Abych pravdu řekl, moc se ve velkých písmenech nevyznám, ale myslel sem si, že je to název toho nákupního centra. Už kolikrát sem viděl podobné názvy, kde byla obě počáteční písmena velká, ale možná se ten, kdo to psal, vyznal ve velkých písmenech stejně jako já. :-D

Jana Skřivánková:

Re: …

Ano, v tom máte pravdu. Některé obchody mají názvy s velkými písmeny v celém názvu. Není to ale kvůli gramtické správnosti, ale spíš pro oko – lépe to prostě vypadá. Možná to torchu souvisí s tím, že hodně názvů k nám přechází z cizích jazyků a v těch jsou pravidla pro psaní velkých písmen úplně jiná než u nás. Příkladem může být třeba firma Electro World, ta se, tuším, píše s oběma velkými. Nicméně pravidlo pro psaní velkých písmen ve víceslovných názvech je, že se píše vždy velké písmeno v prvním slově a v druhém jen tehdy, pokud se jedná o jméno vlastní (což u slova nakupování neplatí). Správně by tedy mělo být opravdu Veselé nakupování.

Záleží ale hlavně na tom, jaký oficiální název firma, obchod má. Pokud se ona sama píše s více velkými písmeny, měli bychom to repsektovat a řídit se oficiálním jménem.

Defaultní ikona uživatele
Lucie:

Pěkné

Moc pěkné,dala jsem si to před zítřejším testíkem ve škole a mám 100%-Tak už se skoro nebojím :-D

KlaRKa...:

jojo..

Testy jsou dobré na oswěžení paměti jsem na základce,ale spoustu věcí už jsem zapomněla, tak vždycky dkdyž se o výkendu učím, tak si nějaký udělám.! pa a děkuji Klára :oops: :-)

Slovenka Jana:

Žádná odpověď není správná

Já myslím, že nemůže být správná odpověď ani za c), jelikož v ní chybí uvedení konkrétního telefonního čísla. Komu asi tak mají zájemci o anděla, čerta a Mikuláše volat? :shock: :-D Domnívala jsem se, že je to chyták. Jinak Vaše stránky jsou skvělé, můžu se tak zlepšovat ve Vašem jazyce. :-) Díky za ně. :-)

kikísek:

Máte to moc pěkné. :-D

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.