Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vánočně (na)laděný test

Vydáno dne 06.12.2011 od Jana Skřivánková

Zkuste si, jestli umíte odhalit pravopisné chyby v napsaném textu

A) Chcete, aby Vaše děti přišli 5. prosince navštívit Mikuláš, Anděl a čert? Pak volejte na telefonní číslo 111 222 333. 

B) Chcete, aby k Vašim dětem přišli pátého prosince čert, Mikuláš a krásný anděl? Neváhejte a volejte na telefoní číslo 444 555 666. 

C) Chcete k sobě pozvat na návštěvu anděla, čerta a Mikuláše? Máte děti, které netrpělivě čekají na nadílku sladkostí? Zavolejte a dohodneme se. 

Správně je inzerát:

A) Chcete dopřát svým blíským radostné svátky? Potřebujete nakupovat dárky, ale nemáte za co? Pak jsem pro Vás to nejlepší řešení. Pro další informace o půjčkách navštivte naše internetové stránky www.blablabla.cz.
 

B) Vánoce se blíží a Vy ještě nemáte nakoupené dárky? Pak přijďte tento výkend do nákupního střediska Radost a využijte akčních slev až 30%. 

C) Chcete Svým dětem dát pod stromeček dárek, který je opravdu potěší? Navštivte naše hračkářství Méďa v Konopné ulici a uvidíte, že Vaše děti zaručeně nezklameme. 

Správně napsaný je inzerát:

A) Naše restaurace je tu pro Vás po celý rok, ani Vánoce nejsou výjimkou. Přijďte se k nám pobavit také o vánočních svátcích, máme pro Vás přichystané speciální menu. 

B) Navštivte o vánocích naše multikino a za každé čtyři koupené vstupenky od nás dostanete malý dárek! A navíc ještě zaplatíte za každý lístek o 10 % procent méně! Více informací na www.nasekino.cz 

C) Hračkářství Svět dětí přeje všem svým zákazníkům krásné prožití Vánoc a šťastný Nový rok. 

Správně je inzerát:

A) Butik Krasavice pořádá tento a příští týden velký vánoční výprodej letního oblečení, zejména plavek a módních slamáků. 

B) Ochotnický divadelní spolek Háta uvádí vánoční předpremiéru hry Mrazík. Lístky a blišší informace naleznete na našich internetových stránkách. 

C) Přijďte se podívat k nám do muzea lidové slovesnosti na nejnovější výstavu dřevěných betlémů. Vybrané vstupné bude použito na charitativní účely. 

Správně je inzerát:

A) Scháníte netradiční dárek, který překvapí každého obdarovaného svou originalitou? Nemáte čas chodit po nákupech? Náš internetový obchod Atlantis je pro Vás tím nejlepším řešením. Vybraný dárek Vám pošleme až domů. 

B) Máte rádi netradiční zábavu? Pak pozorně poslouchejte! Pro živý betlém hledáme dobrovolníky všeho věku a pohlaví. Zatím máme jen Ježíška, Marii a Josefa, takže neváhejte a kontaktujte nás. 

C) Nákupní centrum Veselé nakupování zahajuje od 12. prosince prodej vánočních stromků. Vybrat si můžete jedli, smrček i borovici v pěti různých velikostech. 

Správně je inzerát:


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: