Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Psaní ú/ů

Komentáře k článku: Psaní ú/ů

Pilda:

citoslovce

Dobrý den,
píšete, že ú se píše ve většině citoslovcích, což znamená, že jsou i citoslovce, kde se píše ů. Jaká to jsou? Jsou to ta, kde je u v prostředku slova? Třeba si vymyslím: bůůůfff. Šlo by to?
Děkuji.

Jana Skřivánková:

Re: citoslovce

Dobrý den, no pokud by to dlouhé u bylo uprostřed toho citoslovce, tak by tam podle mne mělo být u s kroužkem. Přiznávám se ale, že si vůbec nedokáži vybavit nějaké citoslovce, které by tomuto požadavku odpovídalo a svou domněnku jsem si bohužel nemohla ani nikde ověřit. Ale pokusím se ještě hledat, abych Vám mohla odpovědět na 100% a ne jen na 99,9% :)

Defaultní ikona uživatele
maskot:

NAZDAR JE TO TU SUPER :o :-D :-)

terka:

potřebovala bych vědět proč ve slovech bú vrkú a cukrú píšeme ú a ve slovech skútr a túra potřebuju vědět jaký je tam rozdíl

Jana Skřivánková:

Re:

V citoslovcích obecně píšeme ú s čárkou, to je prostě pravidlo. Dočíst se o něm můžete i v tomto článku. Pravopis skútru a túry je ovlivněn tím, že se jedná o cizí slova. O těchto slovech si podrobně můžete přečíst v našem článku mojecestina.cz/gra­matika/c20090205­01-Slova–ve-kterych-piseme-uprostred-u.html. Najdete v něm i další slova, ve kterých píšeme uprostřed ú s čárkou. Pokud tím rozdílem myslíte, čím se liší tato slova od jiných slov, ve kterých píšeme ů s kroužkem, tak je to právě to, že se jedná o slova cizího původu.

Hotty:

opravdu úžasné stránky, moc mi pomohly 8-) =)

Nadja:

Re: Re: citoslovce

Myslím, že tomu odpovídá např. fůj.

Hanka1:

Prosím o vysvětlení. Lze psát slovo pedikúra s e pedikéra. Děkuji hanka1

Hanka1:

Prosím o vysvětlení. Lze psát slovo pedikúra s e pedikéra. Děkuji hanka1

Milan1236000:

Dobrý den Hanko1,

pedikér – člověk provádějící pedikúru; pedikúra – péče o nohy.

Podobně je to se slovy manikér a manikúra.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.