Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Psaní předpon s, z a vz (předpona S)

Komentáře k článku: Psaní předpon s, z a vz (předpona S)

Defaultní ikona uživatele
Michal:

Zde je vysvětleno v jakých případech se píše s, ale ne v jakých se píše z, mohla by jste mi prosím napsat v jakých případech se píše z a jestli jsou na to také nějaká pravidla(pomůcky)

Jana Skřivánková:

Re:

Na psaní předpony Z existují také pravidla, kvůli délce článku jsem se ale rozhodla je popsat v jiném článku, ale na ten bohužel zatím nebyl čas. Během zítřka se pokusím článek udělat a pokud bych to nestihla, napíši Vám alespoň do komentáře základní pravidla.

Jana Skřivánková:

Re:

Pravidla pro psaní předpony Z najdete v samostatném článku Psaní předpon s, z a vz 2. Naleznete ho na titulní stránce mezi novými články.

Neregistravaný uživatel:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat proč se píše ve slove : spotřebovat S? předem děkuji.

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
slovo spotřebovat patří mezi ustálené případy slov, která píšeme s předonou S, přestože nevyjadřuje směr dohromady ani směr dolů.

Tallmios:

Dík

Děkuji vám mnohokrát, přesně toto jsem potřeboval pro svůj projekt do hodiny ČJ.

ada:

Je to bezva, budu psát písemku z češtiny, a tohle tam bude. Tak díky. Pomohlo mi to si zapamatovat několik pravidel pro pravopis. Jediný, co nemůžu najít, je psaní s Z,ale u písemky to budu dělat vylučovacím způsobem-co není S, je Z. :-)

Jana Skřivánková:

Re:

Na našich stránkách máme i článek, který se věnuje předponě z, najdete ho na této adrese: mojecestina.cz/gra­matika/c20090408­04-psani-predpon-sza-vz-2.html.

Neregistravaný uživatel:

Mohla bych se zeptat jak se píše Zhlédnout film Z ? Děkuji moc))

Jana Skřivánková:

Re:

Ano, píše se se Z, viz článek Chytáky u psaní předpon s, z 1.

Terka:

Dobrý den, chci se zeptat, shořel a ne zhořel? vždiť je to změna stavu, ne?

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
předpona S vyjadřuje kromě jiného také zmenšení objemu, až zánik něčeho, což je případ právě slovesa shořet. Pokud něco shoří většinou to svůj objem zmenší a je to zcela zničeno, tedy předmět/budova zanikne.
Jako na změnu stavu se na to sice můžeme de facto také dívat, ale výše uvedené pravidlo má přednost.

gabča:

jak si odůvodnit slova:zpozorně­la,zroskotala,splí­žení?

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
splížení – pokud máte na mysli sblížení, tak toto sloveso vyjadřuje směr dohromady (podobně jako třeba skamarádit či spřátelit)
zpozorněla – jedná se o změnu stavu (stát se pozorným)
ztroskotat – tady bych řekla, že půjde také o změnu stavu (stát se troskami/troskou)

[email protected]:

Dobrý den, potřebovala bych vysvětlit co je to ustálený případ. Dcera v 6.třídě tomu nerozumí a já ji to neumím vysvětlit. Předem děkuji za odpověď. Hrbáčová

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.