Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Podstatná jména

Komentáře k článku: Test: Podstatná jména

Pironíček:

tohle je těžké ani sem is neškrl :-( příště to snad bude lepší :-D

Defaultní ikona uživatele
aha:

63% xD

kw:

63%

Kristýna:

Nic

Tohle je strašně těžké to se nedá snad příště

Neregistravaný uživatel:

63%

Neregistravaný uživatel:

Re: Nic

Mám 100%!!! I FEEL GOOD!!!

karottka.a:

supper test chválím jsem v 9 zitra píšu test a zjistila jsem ze bych nedopadla tak špatně :-D

Patrik:

je to velice lehké 100 procent :-)

darthanik:

63%

Radek B.:

Otázka č. 3

Není otázka č. 3 špatně? Spíše mi přijde správná odpověď Švéd, Japonec. 5. pád: Vážený pane, Švéde, Japonče versus Vážený pane, Španěli, Angličane.

Jana Skřivánková:

Re: Otázka č. 3

Dobrý den,
pro určení správného vzoru u podstatných jmen mužského životného rodu je lepší porovnávat tvary 2. pádu jednotného čísla, protože v tomto tvaru mají oba vzor pouze jeden tvar, který je jasně odlišitelný od tvaru vzoru druhého (pána X muže).
Určování podle 5. pádu není vždy spolehlivé, protože oba vzory mají v tomto pádu dva tvary a tyto tvary se částečně shodují. Základní podoba se odlišuje (pane X muži), problém ale spočívá v tom, že vzor muž má ještě podvzor otec, jehož tvar 5. pádu (otče) se shoduje s tvarem vzoru pán (pane). K tomuto podvzoru patří právě i slovo Japonec.
Vzory proto určitě podle tohoto pádu rozlišovat nelze, nejbezpečnější způsob je řídit se tvary právě 2. pádu, jak je to napsáno i ve vysvětlení k otázce.
Pokud se se budete řídit tímto pravidlem, zjistíte, že slovo Japonec skloňujeme opravdu podle vzoru muž, ne pán (Japonec bez Japonce jako muž bez muže).

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.