Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velká písmena - Váš nebo váš?

Komentáře k článku: Velká písmena - Váš nebo váš?

Pilda:

Skvělý článek

Skvělý článek. Já jsem si myslel, že to je tak, že dřív se tam muselo psát velké písmeno vždy, ale teďka nemusí, protože jsem se to ve škole neučili, ale všiml jsem si, že starší lidé to píšou často. Jsem rád, že teďka vím, jak to je. Díky.

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

skela stranka

ddddd:

super

díky

Kurt:

Omyl!

"Vážení zákazníci, vážíme si Vaší důvěry … " atd. – nesprávně!!! V tomto případě, jde-li o více oslovených, píšeme výhradně malé písmeno! Tak jsme to alespoň dělali v jazykovém odd. jistého deníku v časech, kdy lidé ještě uměli česky.

Jana Skřivánková:

Re: Omyl!

Dobrý den,
při psaní článku jsem se řídila PČP zvěřejněnými na stránkách Ústavu pro jazyk český, na těchto stránkách naleznete přímo tuto větu: „Podle PČP píšeme tvary těchto zájmen s velkým počátečním písmenem v dopisech k vyjádření úcty, a to ať už se obracíme na jednu osobu, ať jí tykáme nebo vykáme, nebo na více osob.“ Ráda bych upozornila především na konec této poučky, která potvrzuje, že se nejedná o omyl. To, jak postupuje jazykové oddělení nějakých novin, není závaznou normou pro psaní textu, hlavní slovo mají pravidla.

ivana:

Nejak s tim clankem nemohu souhlasit. Kdysi platil rozdil mezi tim, zda piseme „Vy“ (jednotlivec) nebo „vy“ (skupina). Ve vetach se dle toho dalo i rozlisit, zda se oslovuje jedinec nebo skupina. Kdyz budeme psat vsude „Vy“, pak to rozlisit nelze a pro rozliseni je nutno hledat jine formulace vet. A tohle obzvlast plati v dobe, kdyz napriklad mail piseme pro hlavniho adresata v kolonce „KOMU“ a pro skupinu vedlejsich adresatu v kolonce „KOPIE“.

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
samozřejmě máte právo s nějakým pravidlem nesouhlasit, ale toto pravidlo bude stále platit. Myslím, že rozhodně není na škodu, když můžeme vyjádřit úctu velkým písmenem i celé skupině lidí a ne jen jednotlivci. Problém v rozlišení množného a jednotného čísla bych neviděla, často lze číslo poznat snadno z kontextu. Problém bych v tom určitě nehledla. Například ve Vámi zmiňované, emailu je zvykem používat oslovení (Vážený pane Nováku, Vážená paní Novotná, Vážení spolupracovníci apod.) a z tohoto oslovení lze jednoznačně poznat, zda v dalších větách emailu oslovujete jednu osobu nebo více osob.

Honza:

Re: Re: Omyl!

My se to taky ucili s malym pismenem, kdyz se jedna o vice osob. Ale jsem ze skoly uz 10 let, tak to asi zase zmenili :-)

Arnim:

velka pismena

Ja jsem nemec a jsem se podival do Vase stranky kvuli rozdilu mezi „Ty“ a „ty“. Napada, ze v Nemecku jsme meli reformu pravopisu a ted mame stejnou nejistotu. Jestli pisu „ty“ mam obavu, ze vypada jako bych nemel uctu.

Rehanel:

Super

Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za tyto stránky, vždycky jsem měla s českým jazykem problémy, ale tady pokaždé najdu to co potřebuji a už se bez Vás neobejdu. Už několikrát jste mi pomohla od špatné češtiny. Děkuji Renata :-D

důchodce:

dotaz

V mém vztahu se svým synem jsem dospěl do stavu značných konflikt.Začal jsem mu psát při oslovení malé písmeno např. ty,tobě. V roce 1955 jsem se učil,že oslovení s malým písmenem znamená neúctu k oslovenému.Platí to dnes?

Jana Skřivánková:

Re: dotaz

Dobrý den,
neřekla bych, že malé písmeno vyloženě vyjadřuje neúctu. Velkým písmenem sice úctu vyjadřujeme, neznamená to však,že malým počátečním písmenem vyjadřujeme neúctu. Malé písmeno,jak už je napsáno v článku, používáme často ve styku se svými příbuznými, s lidmi, které dobře známe, máme k nim bližší vztah. Malé písmeno do určité míry vyjadřuje vlastně blízký vztah, neuctivě by mohlo působit například v úředním dopise, ale při komunikaci s příbuznými a známými určitě neúctu nevyjadřuje.

David:

vážený

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o informaci jaké písmeno(malé/velké) se píše ve slově „vážený“ použité ve větě"Dobrý den Vážený pane Krátký,.....(jedná se o oslovení zákazníka.
Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: vážený

Dobrý den,
takto uprostřed věty není k velkému písmenu ve vážený důvod. Pokud chcete zákazníkovi opravdu vyjádřit úctu, doporučovala bych spíše vynechat Dobrý den a oslovit ho přímo Vážený pane Krátký. Oslovení s dobrý den v písemné komunikaci je sice hojně používáno, ale v písemném styku je považováno za familiární, tudíž je vhodnější spíše pro email psaný kolegovi či známému, nikoliv zákazníkovi, kterému píšeme email spíše oficiální.

Petr:

vaší / Vaší

Nejsem si jist, ale má být velké písmeno i v případě „zasíláme V(v)aší firmě“ ve smyslu firmy, ve které osoba pouze pracuje, ale nevlastní ji?
V případě vlastnictví a pod. velké písmeno chápu…

Děkuji za odpověď

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.