Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Shoda podmětu s přísudkem 3

Komentáře k článku: Test: Shoda přísudku s podmětem 3

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Re: ach jo

Je to celkem jednoduché.Stačí si zapamatovat,že:ROD MUŽSKÝ SI UKÁŽEME TI-např.(Ti)kluci šli hrát fotbal.ROD ŽENSKÝ SI UKÁŽEME TY:(Ty)ženy se o své děti pečlivě staraly.ROD STŘEDNÍ SI UKÁŽEME TA:např:(Ta)kuřata byla žlutá.ROD MUŽSKÝ NEŽIVOTNÝ SI UKÁŽEME TY:např-(Ty)stromy rostly.Stačí si jen zapamatovat jak si ukážeme a hned víte jaká bude koncovka.Pak už se vám nestane,že napíšete:Kluci šly hrát fotbal.No nevypadá a nezní to divně?

Betty:

Dotaz

Dobrý den, mohu se prosím zeptat proč se píše " Dni ubíhaly…" a ne " Dny ubíhaly…" Dny jsou podle mne neživotné. Děkuji za odpověď, Betty

Jana Skřivánková:

Re: Dotaz

Dobrý den,
psát se mohou obě dvě Vaše varianty – dny i dni. Oba dva tvary jsou neživotné a mají stejnou koncovku v minulém čase – tvrdé Y. Tato věta byla do testu zařazena jako tahák, protože se často možnost dni považuje za životnou, často bývá třeba v různých testech a diktátech. Více o této problematice si můžete přečíst v našem článku Ledoborce, slanečci a další.

terisekf:

test

je to užasný test udělala jsem ho na 100procent ahoj a skuste ho

dan:

ing

Dny jsou neživotné,ale dni jsou zživotnělý tvar a proto se tam napíše měkké i.To samé je třeba sněhuláci a neživotné je sněhuláky.

Jana Skřivánková:

Re: ing

Dobrý den,
tvar dni rozhodně není životný, naopak je neživotný. Jediným životným tvarem je zastaralý tvar dnové. Více si o tomto můžete přečíst v našem článku mojecestina.cz/gra­matika/shoda-podmetu-s-prisudkem/c2008090­804-Ledoborce–slanecci-a-dalsi.html.
Podstatné jméno sněhulák je vždy rodu životného, nejedná se o stejný případ jako třeba u slova den, slaneček apod.

lidl:

:-D :-D :-D :-D jo mam sto procent jo

Mártiná:

chyba??

Bry den,proč je děti se na babičku těšilY á né těsilI?? já myslela že jsou děti vždy měkké " I "

Jana Skřivánková:

Re: chyba??

Podstatné jméno dítě je sice rodu středního, ale v množném čísle je rodu ženského a podle toho se také chová. Podle pravidel pro shodu podmětmětu s přísudkem píšeme u podmětu ženského rodu koncovku tvrdé Y. Jinak všechny naše testy obsahují vysvětlení správné odpovědi na otázku, stačí po vyhodnocení najet myší na čtvereček s vyhodnocením a zobrazí se vysvětlení. Pokud se vám vysvětlení nezobrazuje, napište mi prosím, jaký prohlížeč používáte, abychom mohli problém vyřešit. Děkuji

kokos:

máte chybu v dni tam má být dny

Jana Skřivánková:

Re:

Tvar dni je správný, jedná se sice o méně používaný tvar množného čísla den, nicméně je správný.

doli:

tato stránka je fak dobrá když sem nevěděla co mam dělat tak sem začala dělat tohle a z minulího diktátu mám za 1 :-)

Adamon:

to je docela těžký

auper001:

cs

ahoj tyhle stránky jsou super fakt :o :-D 8-)

tomkys:

dotaz

Jaké I se píše ve slovním spojením mohli bychom…

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.