Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

My X mi

Komentáře k článku: My X mi

Defaultní ikona uživatele
lea:

výborné

tahle stránka je úžasná!!!!!!!!!!­!!!!! :-D :-) :oops: :-D :oops: :idea:

karkulka:

Děkuji za objasnění

Konečně mi někdo vysvětlil polopaticky ,kdy mám psat jaké I Y.Děkuji

Hannah:

WOW! Super, konečně to někdo pořádně vysvělil! :-)

pjdelinka:

jj máte to tady nádherná… :-)

jerek:

Paní/Slečno Skřivánková,
vlastně už není co sdělit, vše už bylo řečeno. Přesto se vyjádřím i já. Naprosto dokonalé se všemi superlativy. Je to jedinečné. :-) **** **

,:

děkuju 8-)

okay:

Já to píši správně.
Ale dostaly mě titulky u filmu. Tak si říkám : " Jsem blbej já nebo oni ? " A ejhle ? Já nejsem zas tak blbej :)

voukj:

d

moc mi to pomohlo

Neregistravaný uživatel:

No, ale zase prej Mi s měkkým I, když je nás dva a více se píše, když je řeč třeba o muži(ch). Třeba mi jdem dnes se koupat, je tam jeden muž a tři ženy, tak se píše měkké i, aby se poznalo o kom je řeč, je to možný?

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
možné to určitě není, žádné takové pravidlo neexistuje. My se píše vždy s tvrdým Y. Vámi popisované pravidlo platí pro shodu několikanásobného podmětu s přísudkem, pro zájmeno my však rozhodně NE.

monča:

Jeden můj soused stále používá mi vs spojení pán … mi nekonzultoval. Už mě to křižuje, ale nevím, jak mu dát najevo, že to je špatně.

Milan1236000:

Dobrý den Mončo,

nikoho nemůžeš nutit mluvit spisovně. Každý má svou mluvu.

Upozornit na to můžeš, že správně by mělo být „konzultovat něco s někým“, ale staří lidé jsou navyklí na svoje slovní spojení, takže úspěch asi nečekej.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.