Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Číslovky - základní rozdělení

Komentáře k článku: Druhy číslovek

Defaultní ikona uživatele
qwewerty:

Ještě jeden druh číslovek

Nedávno jsem řešila zajímavý problém s číslovkami: pokud je číslovka druhová „dvojí (třeba kapesníky)“ – dva druhy kapesníků (každý jiný), jak potom určit číslovku "dvoje (kapesníky) – dvě sady stejných kapesníků? Hledala jsem v odborné literatuře a našla jsem další samostatný druh číslovek, tzv. SOUBOROVÉ. Nejsou zdaleka všude uváděné, ale já už si je pro sebe přijala.
Píšu to jen pro zajímavost :-D Mějte se hezky, Jano! A ty dva poslední testy výše se Vám opravdu báječně povedly!! :-D :-D

Jana Skřivánková:

Re: Ještě jeden druh číslovek

Dobrý den,
s těmi druhy číslovek je trochu obtíž, to je pravda. Některé příručky k tradičním udělení ještě vymezují Vámi zmiňované souborové, dále číslovky podílné a skupinové. Zatím jsou v menšině, proto jsem se v základním článku držela zaběhnutých kolejí a v článku je nezmiňovala. Časem by ale určitě měl přibýt i článek rozšiřující, který už je bude obsahovat.

Jsem moc ráda, že se Vám testy líbí, určitě v nich budu pokračovat.

jazyk:

Dobrý den,
prosím o pomoc !!! Sto, jedna,pět, milion = číslovky. Co je ale slovo jednička, stovka, pětka ? Jsou to podstatná jména? Zrovna tak i milion mě mate, skloňuje se jen jako podst. jméno? Nebo to může být i podst. jméno.Děkuji

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
milion je základní číslovka, kterou skloňujeme podle vzoru hrad, který je běžně používán pro podstatná jména. Milion však kvůli tomu nespadá pod podstatná jména, zůstává nadále číslovkou. Podobně je to u slova sto, to je také základní číslovkou, kterou skloňujeme podle vzoru město. Že se jedná o číslovku poznáme podle toho, že nám udává nějaký počet, můžeme se na ní zeptat otázkou pro číslovky základní kolik? (například Kolik korun stojí lístek? sto/milion).

Pokud jde o slova jako jednička, stovka a pětka, tak ta jsou naopak podstatnými jmény!

jazyk:

Dobrý den,
děkuji za vysvětlení, ale jěště se k tomu vrátím. V pracovním sešitu měla dcera roztřídit slova podle sl. druhů. Jedním ze slov byla jedenáctka, ale podst. jm. tam nebyla. Je tedy možné, že podobná slova mohou být někdy p. jm. a někdy číslovky? Děkuji

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
to je divné…koukala jsem ještě pro jistotu do slovníku a konkrétně u slova jedenáctka je opravdu uvedeno pouze podstatné jméno. Mohla bych se zeptat, o jakou učebnici se jedná (ročník, vydavatelství, případně název)? Zkusila bych se na to podívat přímo tam. Děkuji

jazyk:

Dobrý večer,
je to Český jazyk 3 – pracovní sešit – Prodos modrá řada. Jde o cvičení 2 na straně 52. Moc děkuji. Přeji hezký večer

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý večer,
děkuji za podrobné informace, bohužel tuto učebnici nemám doma, ale prohlédnu si ji v univerzitní knihovně, kde by určitě měla být. Tam se však dostanu až v pondělí, omlouvám se tedy předem, že odpověď budu znát až po víkendu.

Jana Skřivánková:

Re: Re:

Tak jsem se dívala do učebnice i do učitelské příručky a k tomuto cvičení není ani v ní žádná poznámka. Pro jistotu jsem se znovu dívala do slovníků a slovo jedenáctka je v nich shodně uváděno jako podstatné jméno (u některých slov se vedou na „akademické půdě“ spory o to, zda se jedná o číslovku nebo podstatné jméno, ale jedenáctka tím případem není, zde se všechny příručky shodují na podstatném jménu). Obávám se, že v učebnici mají chybu, protože jedenáctka rozhodně podstatným jménem je.

drak:

Re: Re: Re:

jedenáctka..

Co třeba fotbalová jedenáctka?
Nebo hovorově (mezi mládeží) výraz „blonďatá jedenáctka“?

drak:

Re: Re:

Takže číslovka je vlastně taktéž podstatné jméno?

Neregistravaný uživatel:

Dobrý den, moc děkuji za zjištění a hlavně Váš obětovaný čas. Přiznám se, že jsem si tu jedenáctku (a podobná slova) vysvětlovala stejne jako drak. Tak teď už v tom mám spoň jasno. Přeji hezký den

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: Re:

I v těchto případech se jedná o podstatné jméno, ne číslovku. Slovo jedenáctka nevyjadřuje žádný počet, pořadí ani násobek, označuje v prvním případě skupinu jedenácti lidí a v druhém případu dívku, které je jedenáct let. Vždy jde však o podstatné jméno. Podobně je to například u slov jako druhák, páťák, deváťák apod.

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re:

Přesně tak, slovo číslovka (ne slovní druh) je podstatným jménem., stejně jako třeba slovo příslovce nebo slovo předložka.

Jana Skřivánková:

Re:

Není zač, jsem moc ráda, že jsem Vám mohla pomoci.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.