Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chytáky u vyjmenovaných slov po Z

Komentáře k článku: Chytáky u vyjmenovaných slov po Z

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

je to supr

Radka:

Pozívat nebo pozývat?

Zdravím a mám dotaz, lámeme si hlavu, zda napsat pozíváme vás s měkkým nebo pozýváme vás s tvrdým (já bych napsala jednoduše zveme vás), ale co pokud je to takto, je to taky příbuzné k nazývat nebo se píše měkké? Děkuji :-)

Jana Skřivánková:

Re: Pozívat nebo pozývat?

Dobrý den,
pokud vím, tak sloveso pozívat/pozývat ani neexistuje, určitě bych použila zveme vás jako tvar slovesa pozvat.

Mr.Error:

DĚKUJI MOC

Děkuji moc tyto testy jsou nejlepší jaký sem kdy viděl.Díky temto testům jsem dostal z diktátu za 1 a dostal jsem na vysvědčení místo dvojky jedničku strašně moc děkuji. :-) :-) :-) :-)

Simba.Com:

Pekny

Pekny Pekny :o

mirek:

Vyzývat

Domnívám se, že slovo vyzývat není příbuzné ke slovu nazývat v žádném případě. Významově se jedná o naprosto odlišné slovo. Ale ono se to nějak zdůvodní, že ano.

Jana Skřivánková:

Re: Vyzývat

Dobrý den,
slovo vyzývat je opravdu příbuzné k vyjmenovanému slovu nazývat, ač se Vám to nemusí na první pohled zdát. Tento fakt si můžete ověřit v každé obsáhlejší příručce, která u vyjmenovaných slov udává také slova příbuzná (například v Internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV).
Ne vždy musí být významová souvislost na první pohled zřejmá, například slovo nábytek si v dnešní době mnoho lidí se slovesem být také nespojuje, jeho dnešní lexikální význam se postupně odlišil od původního významu, kde byla tato souvislost zřetelnější. A i přesto je slovo nábytek příbuzné k vyjm. slovu být. Jazyk se zkrátka vyvíjí, čímž se nám mnohdy proces odvozování jednotlivých slov trochu zatemňuje.

Eva:

Se nazýval

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli slovo(se nazýval)je slovo vyjmenované po Z nebo jen slovo příbuzné.Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: Se nazýval

Dobrý den,
jedná se přímo o vyjmenované slovo (viz článek Vyjmenovaná slova po Z).

Neregistravaný uživatel:

:-) jo to mne bavi

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.