Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Viz, nebo viz.?

Komentáře k článku: Viz, nebo viz.?

Defaultní ikona uživatele
LIdl:

tato stránka je dobrá na učeni :-D


Defaultní ikona uživatele
Pavel:

Přiznám se, že jsem pokaždé psal slovo viz s tečkou. Co je ale správně? Viz strana 28 nebo viz stranu 28? Jak toto slovo mám psát ve formálním dopise, e-mailu? Když si s danou osobou vykám? Opět napíšu viz něco… nebo vizte něco…


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Omlouvám se, nepřečetl jsem si odstaveček šedým písmem, ve kterém je na mou otázku odpověď, ale pořád nevím jaký tvar použít u formálního dopisu.


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
pokud Vám jde o tvar viz, tak ten používáme i v případě vykání. Ve formálním dopisu tedy používáme normálně tvar viz. Pokud jde o pád jména po viz, myslím, že se to nijak striktně neodlišuje. 4. pád je sice původní způsob psaní, ale na druhou stranu se v dnešní době používá asi častěji tvar 1. pádu. Záleží hodně i na osobní preferenci, správně jsou oba způsoby.


Defaultní ikona uživatele
Standa N.:

Re: Re: viz

99 % populace píše viz s tečkou. Oni si totiž myslí, že je to zkratka – jako například „např.“ Když se jich zeptám, čeho že je to zkratka, tak neví…
Stejně tak 99 % populace si myslí, že „nerez“ je ženského rodu. Když „rez“ je „ta“, tak „nerez“ přece musí být také „ta“…


Defaultní ikona uživatele
Karel:

Opravdu to není zkratka? http://en.wikipedia.org/wiki/Viz.


Jana Skřivánková:

Viz ve spojení viz něco, nějakou stranu, dokument apod. opravdu zkratka není. České slovo viz utvořené od slova vidět nemá se zmiňovanou zkratkou v angličtině nic společného. Jde o různé věci.


Defaultní ikona uživatele
Martin Ulbrich:

„Viz“ není totéž co anglická zkratka pro „to znamená“ nebo „jinými slovy“. :) Podívejte se spíše na českou Wiki, kde najdete také chybnou variantu zápisu: https://cs.wiktionary.org/wiki/viz.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.