Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Shoda podmětu s přísudkem 3

Komentáře k článku: Test: Shoda přísudku s podmětem 3

Defaultní ikona uživatele
ondra:

Re: dotaz

vždy I :-)

Jana Skřivánková:

Re: dotaz

Pokud se jedná o neurčitý podmět, tak vždy mohli s měkkým I. Pokud bychom třeba věděli z předchozí věty či kontextu, že jde například o samé žen, pak bychom museli psát tvrdé Y. Bez celého znění textu nemohu odpovědět přesněji.

Terka:

O néé jedna chyba ve větě Oči se jí zalilY.3kada jinak super test.
8-) 8-)

Neregistravaný uživatel:

jojojo

mam 100% :-D hahaha¨

anička:

no …

83% no nic ale dřív jsem byla lepší :-D

mike:

ja mam 100 procent 8-)

Katka:

Proč je tvar sněhulák životný? Proč je v testu dni a ne dny? Byla jsem z toho strašně nervozní, ale nakonec jsem to zvládla bez chybně. Na 100%!!!

Jana Skřivánková:

Proč je tvar sněhulák životný? Proč je v testu dni a ne dny? Byla jsem z toho strašně nervozní, ale > nakonec jsem to zvládla bez chybně. Na 100%!!!

Životnost podstatného jména zjistíme porovnáním jeho 1. a 4. pádu, pokud jsou tyto tvary odlišné, je dané slovo životné. U slova sněhulák je to tedy: 1. pád – sněhulák, 4, pád – sněhuláka, proto je sněhulák životný. Více o určování životnosti si můžete přečíst v článku Rod životný vs. neživotný.

Tvar dni je takovým chytákem, proto je v testu zařazen. Používanější je ale samozřejmě tvar dny.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.