Test: Shoda podmětu s přísudkem 3
Komentáře k článku: Test: Shoda přísudku s podmětem 3

Re: dotaz
vždy I
Re: dotaz
Pokud se jedná o neurčitý podmět, tak vždy mohli s měkkým I. Pokud bychom třeba věděli z předchozí věty či kontextu, že jde například o samé žen, pak bychom museli psát tvrdé Y. Bez celého znění textu nemohu odpovědět přesněji.

O néé jedna chyba ve větě Oči se jí zalilY.3kada jinak super test.

jojojo
mam 100%
hahaha¨

no …
83% no nic ale dřív jsem byla lepší

ja mam 100 procent

Proč je tvar sněhulák životný? Proč je v testu dni a ne dny? Byla jsem z toho strašně nervozní, ale nakonec jsem to zvládla bez chybně. Na 100%!!!
Proč je tvar sněhulák životný? Proč je v testu dni a ne dny? Byla jsem z toho strašně nervozní, ale > nakonec jsem to zvládla bez chybně. Na 100%!!!
Životnost podstatného jména zjistíme porovnáním jeho 1. a 4. pádu, pokud jsou tyto tvary odlišné, je dané slovo životné. U slova sněhulák je to tedy: 1. pád – sněhulák, 4, pád – sněhuláka, proto je sněhulák životný. Více o určování životnosti si můžete přečíst v článku Rod životný vs. neživotný.
Tvar dni je takovým chytákem, proto je v testu zařazen. Používanější je ale samozřejmě tvar dny.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.