Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Činný a trpný rod

Komentáře k článku: Činný a trpný rod

Defaultní ikona uživatele
veronika:

Moc hezké moc vám děkuji úplně sem to zapomněla !!! :-D

popov:

Díky, konečně jsem to pochopil. Jinak rod činný

Janča:

Dobrý den,
moc hezky zpracované, moc mi to pomohlo! :)

doda:

moc děkujuuuuuuuu­uuuuuuuuuuuuu­uuuuuuuuuuuuu­uuuu :-D

Neregistravaný uživatel:

Perfektní a jasné.díky :idea:

Neregistravaný uživatel:

Je to úplně primitivni.Rod trpný je třeba když: dopisy byly odeslány. Tak přece ty dopisy nekdo odeslal a ne že se poslaly. prostě kdyby bylo: dopisy se poslaly-tak je to rod činný,protože to udělaly ale kdyby bylo Dopisy byly poslány-tak by to byl rod trpný, protože to neudělaly(ty dopisy)ale trpý tím.nebo já jsem se učila-tak je to rod činný,protože jsem to já udělala,.....

prosím o radu:

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Nevím jak správně určit přísudek ve větě – Přes velké protesty ochránců životního prostředí z Rakouska bude Temelín v nejbližší době spuštěn. – jde mi spíše o jeho druh. Myslím si, že přísudek je – bude spuštěn – což je asi trpný rod. Jedná se tedy o přísudek slovesný nebo jmenný se sponou. Předem děkuji za odpověď

Milan1236000:

Dobrý den,

ve větě „Přes velké protesty ochránců životního prostředí z Rakouska bude Temelín v nejbližší době spuštěn.“ by „bude spuštěn“ měl být přísudek slovesný jednoduchý. Ano, je to trpný rod.

Pokud by tam byl tvar „bude spuštěný“, měl by to být přísudek jmenný se sponou (spuštěný – přídavné jméno = spona).

Případně to, prosím, někdo potvrďte, že to tak opravdu je. :)

Klára:

Ano, bude spuštěn je slovesný prísudek, slovesný tvar je několikanásobný ale ne jmenný se sponou:-)

jana:

děkuji moc za odpověď :-)..nebyla jsem si jistá, jestli trpný rod slovesa opravdu může být slovesný přísudek. Ještě jednou děkuji. :-)

Libor:

Dobrý den, prosím o informaci, který z uvedených tvarů tvar slovesa v trpném rodě je správný: školy byly založeny/založené; byly hledány/hledané i další možnosti; dnes je využívána/využívaná nová metoda… Děkuji

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.