Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Sloveso být v podmiňovacím způsobu

Komentáře k článku: Sloveso být v podmiňovacím způsobu

Defaultní ikona uživatele
Hana:

Díky za přehledné vysvětlení. Školní lavice jsem opustila už dávno a trochu jsem s tím měla problém. Teď jsem si to zopakovala a mám jasno.

jan:

je to dobre

sobla:

Dobrý den,

prosím, dovolte mi dotaz. V případě vykání nějaké osobě se též používá tvar byste jako u 2. os, mn. č.?

Děkuji za odpověď.

Jana Skřivánková:

Dobrý den, ano, přesně tak.

ReOn:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nějaký typ na učebnici či knihu, kde by bylo sloveso být v podmiňovacím způsobu rozebráno více do hloubky. Nejde mi ani tak o použití podmiňovacího způsobu, jako spíše o samotný morfém by. Děkuji za odpověď.

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

musím se přiznat, že úplně přesně nevím, jak svůj dotaz myslíte. Pokud Vám jde o to, kde se vzalo bych v podmiňovacím způsobu, velice stručně to máme vysvětleno Zde. Podrobnější informace lze najít v knihách věnujících se historii češtiny, např. Historická mluvnice češtiny od Šlosara.

ReOn:

Ano, přesně něco takového hledám. Děkuji a omlouvám se, jestli jsem se předtím špatně vyjádřila.

Pravopis:

Dobrý den,je mi líto,že musím upozornit na chybu,ale tu hrubku nemohu nepřehlédnout…Hned v prvním máte chybu,což je poněkud zvláštní ,pokud někomu něco vysvětlujete..Když už se píše Tebe ,Vás,tak musíte psát u všeho velké T popř.velké V – Tebe ,Tvoje,Vás ..A ne jen jedno!!Máte ve větě Ti s velkým,ale tvému s malým,což je bohužel spatně..Opravte si chybu. (Chtěl bych Ti k Tvému svátku popřát všechno nejlepší.)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.