Velká písmena - Váš nebo váš?
Komentáře k článku: Velká písmena - Váš nebo váš?
Re: vaší / Vaší
Dobrý den,
pravidla pro psaní velkého/malého písmena v tomto případě vlastnické
vztahy neřeší, velké písmeno, jak už je napsáno v článku, slouží
k vyjádření úcty tomu, komu je text určen (kdo je jeho příjemcem).
Osobně si myslím, že úctu lze vyjádřit i někomu, komu firma
„patří“ i jen přeneseně, ve významu, že ji v komunikaci se mnou
zastupuje

Čárka
V odstavci „malá písmena“ vám ve 3. řádku chybí čárka. Kromě toho si myslím, že místo „jedná se“ je správnější používat výrazu „jde o“. Jednáme u stolu, o důležitých věcech ap.
Re: Čárka
Dobrý den,
slova jít o a jednat se o jsou synonymy bez stylistického rozlišení, jak
se snadno můžete přesvědčit v slovníku synonym. Mně osobně naopak zní
druhá možnost lépe než ta první, ale je to samozřejmě částečně
i věc názoru.

Publikace
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by se mělo v publikacích (knížky, skripta) psát „Váš nebo váš“ např. Musíte si stanovit V/vaše silné a slabé stránky? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, z jakého důvodu se píše v rozhovorech v tištěných médiích ve výrazech vy/váš apod. malé písmeno? Vypozorovala jsem, že je to poměrně dodržované pravidlo a že se v otázkách pokládaných v rámci rozhovorů i obecně velmi váženým osobnostem téměř bez výjimky používají ve vykání malá písmena. Ale nepodařilo se mi nikde najít nějaké pravidlo, na základě kterého to tak je. Pokud by šlo pouze o vyjádření úcty, divila bych se, že by například otázky v rozhovoru s panem Jiřím Suchým, který jsem nedávno četla v časopise, nebyly tím správným místem, pro vyjádření takové úcty… Jak to tedy je?
Dobrý den, myslím, že žádné závazné pravidlo v takovémto případě
neexistuje. Velkým písmenem v těchto výrazech vyjadřujeme úctu, kdy úctu
vyjadřovat a kdy ne, to už pravidla nestanovují Na druhou stranu použití
malého písmena bychom neměli považovat za vyjádření neúcty a spíše ho
brát jako neutrální. Určit důvod, proč noviny používají malé písmeno,
si netroufám, asi to vychází z nějakého obecného používání, ke
kterému se novináři přiklánějí. Podobně jako na letáčku někdy máme
Vás, jindy zase vás. Mimo oficiální korespondenci jsou pravidla hodně
volná, záleží na účelu textu i cítění autora.
Dobrý den,
Můžete mi prosím pomoci s tímto: Pokud oslovuji v emailu političku a ptám se na názor na politickou stranu, v které působí, budu psát např. cítíte se ve Vaší či vaší pol. straně sebevědomě? Řeším to kvůli bakalářské práci. Když napíši Vaší pol. straně, tak mi to připadá, jak kdyby dané političce patřila. Ale myslím, že je to ta správná varianta:) Děkuji, Tereza
Dobrý den,
vlastnické vztahy velké/malé písmeno ve slově Vaše nijak neřeší, nemá na chápání spojení žádný vliv. Můžeme napsat Vaší straně, i když je jasné, že dané političce strana nepatří. Velké písmeno v tomto případě slouží k projevu úctu, pokud píšete v rámci bakalářské práce, velké písmeno bych doporučovala, bude to rozhodně působit lépe.

Dobrý den p. Jano , prosím jak se správně píše osolovení v adrese na dopisu , zdali pán (paní ) s malým p nebo s velkým P . Pan pan Jan Novák nebo Jen Novák Dle mého s velkým, ale dneska si člověk není jistý ničím . Děkuji J

Za chyby se omlouvám , ale nějak se ty písmena samy přeskupily . J
Dobrý den, na adrese se opravdu píše Pan i Paní s velkým počátečním písmenem. Jedná se totiž o začátek adresy a v něm píšeme velké písmeno.

Není co dodat . Moc dík . J

Zajímalo by mě, jaká je nejvhodnější varianta při psaní textů na webové stránky. Uveďme si jako příklad prezentační stránky nějaké stavební firmy – Navrhneme nejvhodnější řešení pro vaší podlahovou krytinu. Je lepší velké nebo malé v? S tímto problémem se v mojí profesi setkávám často a zatím jsem nikde nenašel žádný podložený návod pro správný způsob oslovení v této situaci. Poradil by mi někdo? Děkuji
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.