Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Skloňování číslovek dvě, obě a dva, oba

Komentáře k článku: Skloňování číslovek dvě, obě a dva, oba

Defaultní ikona uživatele
paaajiiik:

2.p.

Ahoj, v 2.p. obě, dvě…nemá být (bez) dvou DÍVEK ( ne dívkách) a obou MĚST ( ne městech) ??? Nějak mi to nesedí…
A ještě bych chtěla poprosit, jak se skloňují zájmena jenž, již atd.? To mi dělá problémy.
Jinak všechno super, díky za tyto stránky, trošku si tu opakuji k pohovorům z češtiny. Moc dobrá práce! Žádné lepší testy na netu nejsou!!! :-D

Jana Skřivánková:

Re: 2.p.

Děkuji za upozornění, nějakým nedopatřením se mi dostaly do závorek tvary jiných pádů, už jsem to opravila.

Pokud jde o skloňování zájmen typu jenž, doporučila bych podívat se na stránky prirucka.ujc.cas­.cz, do vyhledávání zadejte požadované zájmeno a zobrazí se Vám tabulka s kompletním vyskloňováním.

Děkujeme za pochvalu, jsme rádi, že se Vám stránky líbí.

Neregistravaný uživatel:

prosím jaký je druh číslovky oběma :?

Jana Skřivánková:

Re:

Jedná se o číslovku základní.

bucek1999:

-

Dobrý den, já si nevím rady jaké je množné číslo pro číslovku oba. Prosím o jakou koli informaci.Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: -

Dobrý den,
od číslovky dva žádné množné číslo v podstatě netvoříme, protože tato číslovka se sama o sobě vztahuje ke dvěma předmětům, jevům apod. Skloňování číslovky oba, které máme v článku, je kompletní.

petra:

dva, oba

Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho existuje tvar se dvěmA židlemI.. Mamka mi neustále tvrdí, že za ní to tak určitě nebylo (pořád má vsugerováno „dvěmi“) :) tak by mě zajímalo jestli je to „novinka“, nebo jen za těch 20–30 let zapomněla :)
Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: dva, oba

Dobrý den,
„novinka“ to určitě nebude, protože tvar dvěma je pozůstatkem tzv. duálu (dvojného čísla), který se vedle jednotného a množného čísla vyskytoval už ve staročeštině, tedy už ve středověku:) Duál sice zanikl už v 15. století, ale pozůstatky jako tvar dvěma a oběma nám zůstaly dodnes.

petruska:

obou/obouch

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na číslovky obou a obouch. Mamince v praci tvrdili, že podle nejnovějších pravidel se může psát číslovka obou i obouch. Tak by mně zajímalo jestli je to pravda nebo ne. :-)

Jana Skřivánková:

Re: obou/obouch

Dobrý den,
kdepak, správně je pouze tvar obou, obouch je nespisovné.

Jujie Balkondová:

Dobré

Tato stránka mi pomohla s domácím úkolem :D

anna:

tato stránka je dobrá se zní neco neučit 8-)

Neregistravaný uživatel:

super stranka :-D :-D :-D

KOLO:

nevím jaky je druh číslovky: OBĚ :-|

Jana Skřivánková:

Jedná se o číslovku základní, udává totiž počet nebo množství nějakých osob, zvířat nebo věcí. Poznáme ji také podle toho, že nám odpovídá na otázku: kolik?

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.