Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Psaní předpon s, z a vz (předpona S)

Komentáře k článku: Psaní předpon s, z a vz (předpona S)

Jana Skřivánková:

Dobrý den, ustálené případy jsou slova, která píšeme s předponou s, z nebo vz, aniž bychom u nich mohli pravopis odůvodnit podle zavedených pravidel. Je prostě zvykem je tak psát a důvod je pro nás v dnešní době už tak zastřený, že raději řekneme, že se jedná o ustálený případ. Jejich pravopis je už tak zažitý, takže nevadí, že se na ně nevztahuje žádné pravidlo pro psaní té předpony.

Například slovo skonči píšeme se S, přestože se nejedná ani o směr shora dolů, směr dohromady nebo z povrchu pryč. Předponu S v něm ale píšeme, proto se řadí do slov, ve kterých je zvykem předponu S psát. Jedná se tedy o ustálený případ, o slovo, jehož pravopis si musíme pamatovat bez zdůvodnění. Jeho pravopis se takto ustáli, zůstal nám z minulosti a jsme na něj zvyklí.

Defaultní ikona uživatele
Neregistrovaný Uživatel 4796:

Tato stránka mi pomohla. Děkuji:-)

Defaultní ikona uživatele
[email protected]:

Děkuji moc za odpověď, nikde na netu jsem vysvětlení nenašla. Přeji pěkné dny. Hrbáčová:-)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.