Mistr, nebo mistr?

Dobrý den,
dnes bych se rád zeptal na psaní počátečního písmene v případě
Mistra světa, Mistra evropy atd..párkrát jsem se setkal s velkým M, ale
sám bych nejspíš zvolil malé. A co se týče mistrovství světa, platí,
že bysme měli psát velké počáteční písmeno jen tehdy, je-li v názvu
letopočet? Například: „mistrovství světa v ledním hokeji“ a
„Mistrovství světa v ledním hokeji 2012“. U toho mistrovství mě to
hodně zajímá, protože se často setkávám s oběmi variantami. Mimochodem
je správně
„s oběmi variantami“ ? To mě teď tak napadlo. Děkuji za Váš
čas.
Dobrý den, Velké M označuje velikého umělce, interpreta nebo tvůrce (např. Mistr Josef Suk, při besedě nám Mistr vyprávěl o svým začátcích). Mistr s malým m má hned několik významů, jedním z nich je i právě vrcholový sportovec, vítěz nějak vrcholné sportovní soutěže. Takže správně by mělo být mistr světa v hokeji apod.
U toho mistrovství jde především o to, zda máte namysli nějakou konkrétní soutěž/sportovní akci, nebo obecně každé mistrovství světa např. v uváděném hokeji (Z každého mistrovství světa v ledním hokeji si XY odvezl medaili). Velké písmeno bych tedy nevázala vyloženě na letopočet, ale celkově na nějaké bližší určení (letopočet, město nebo stát, ve kterém se akce konala apod.).
Správně je pouze tvar oběma, o skloňování této číslovky máme u nás i článek Skloňování číslovek dvě a obě
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.