Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Číslovky - základní rozdělení

Komentáře k článku: Druhy číslovek

Defaultní ikona uživatele
jata:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak by se zařadilo slovo poprvé? např. Stalo se mi to poprvé. Přemýšlela jsem jestli by to šlo jako číslovka řadová?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

slovo poprvé není číslovka, ale příslovce. Slovo poprvé sice vyjadřuje, že se jedná o první případ něčeho, ale řadíme ho mezi příslovce. Formálně nám totiž říká, kdy se něco stalo. Označuje tedy okolnost nějakého děje. Na řadovou číslovku se můzeme ptát pouze otázkou kolikátý, ev. Kolikátá a kolikáté, proto nemůžeme odpovědět poprvé.

Honza Píža:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli ve u číslovek určuje i vzor, protože jsme to neopakovali a bylo to tak na internetu :-(

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

u číslovek vzor jako takový neurčujeme. Můžeme třeba říct, že číslovku pět skloňujeme jako podstatná jména vzoru kost, ale to je jen vysvětlení způsobu skloňování, ne určování vzoru. Abychom měli v testu cvičení na určování vzorů číslovek, to nejde.

Honza Píža:

Děkuji moc za odpověď. Hezký večer

Adamkos:

Málo označuje pro Jazyk český jako příslovce a podstatné jméno. Vy přitom píšete o tomto slovu jako o číslovce neurčité. Jak to tedy je?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

slovo málo může být všemi třemi těmito slovními druhy. Jako základní se uvádí příslovce, v tom případě označuje malou míru něčeho (málo mluví, málo přátelský). Pokud se ale objeví slovo málo ve spojení s nějakým počítaným předmětem, osobou nebo zvířetem, jedná se o číslovku ( málo lidí, málo peněz). Ve specifických připadech používáme podstatné jméno málo (např. vystačí s málem, děkuji – za málo). V posledním případě slovo málo skloňujeme podle vzoru město.

Neregistravaný uživatel:

ahij

Neregistravaný uživatel:

i nemluvit czech

pavla:

dobrý den mohla byste my poradit se skladbou ,moc jí nechápu:-)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.