Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Dopis rodičům - vy, nebo Vy?

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Dobrý den, před chvílí mě zmátla kamarádka, když jsem psala dopis a užívala Vy (jako rodiče) s velkým V. Prý se užívá pouze ve smyslu uctivého vykání nějaké jedné osobě. Mohu prosit o odpověď?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

Vaše kamarádka má pravdu jen zčásti. Velké písmeno v oslovení se opravdu používá pro vyjádření úcty, můžeme tím oslovovanému vlastně sdělit, že si ho vážíme. Toto vyjádření se ale nemusí týkat jen jedné osoby, velké písmeno v oslovení můžeme použít i tehdy, když oslovujeme více lidí najednou. Psaní velkého / malého písmene v oslovení je vždy volbou pisatele, obzvláště v dopise soukromého rázu (v úředním textu bychom se měli držet velkého písmene). Pokud Vy sama cítíte, že chcete oslovit rodiče s velkým písmenem, máte pocit, že by t tak být mělo, klidně velké písmeno napište. Řadila bych toto psaní spíše mezi méně obvyklá, ale to neznamená, že je to špatně.

O psaní vás / Vás máme i článek, můžete kouknout i do něj Velká písmena – Váš, nebo váš?.

Jana Skřivánková:

Dotaz jsem přejmenovala, aby byl lépe vyhledatelný pro ostatní čtenáře.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.