Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

2× nebo 2 ×

Defaultní ikona uživatele
Martin:

Dobrý den, píše se mezera v případě spojení: 2 × 1.000 Kč? Děkuji

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

ano píše, dokonce máme o této problematice samostatný článek Český jazyk a matematika: 3 + 4 = 7, nebo 3+4=7?.

Martin:

Děkuji, ano, vím, že při matematickém násobení píšeme mezeru, ale toto není klasické násobení, tak jsou trochu polemizoval, zda to neznamená spíše 2krát 1.000 Kč. Ale píši mezery… :)

Jana Skřivánková:

Vidíte, já to brala automaticky jako příklad s penězi :) Jinak mezeru za × píšeme i při udávání rozměrů a poměru, bez mezery píšeme v případě, že se jedná o jedno slovo (20×, 100×). Tuto možnost bychom použili ve větách jako říkala jsem ti to už 100×, 3× vyhrál zlatou medaili, na přechodu se raději 2× rozhlédni.

U Vašeho případu tedy záleží na kontextu, mohu klidně napsat, že vytáhl z kapsy 2× 1 000Kč, nebo naopak, že 2 × 1000 Kč dává dohromady 2 000 Kč. V jaké větě máte toto spojení použito?

Martin:

„… obdrželi jsme na náš bankovní účet 2 × 1.000 Kč.“

P. S. Jano, jsem také Hradečák! ;-)

Martin:

Aha, Vy nejsem z Hradce. 8-O

Jana Skřivánková:

Aha, tak v tomto případě bych se přikláněla ke psaní bez mezer. ještě jsem si vše ověřovala v příručkách a Ústav pro jazyk český doslova uvádí „s mezerami píšeme znaky pro sčítání, odčítání, násobení a dělení v matematických operacích a dále při uvádění poměru a rozměru…Pokud je × součástí jednoho složeného slova společně s číslem, píšeme tyto výrazy dohromady“. Přikláněla bych se tedy k tomu, že Vaše věta patří do druhé skupiny a jedná se o jedno slovo, tedy bych napsala 2× 1 000 Kč.

Omlouvám se, že jsem původně radila špatně, jsem ráda, že jste se ještě ozval a vše se vyřešilo tak, jak má být :)

P. S. V Hradci jsem šest let studovala a i teď se do něj moc ráda vracím. Ale jinak jsem hrdý Kolíňák :)

Martin:

Děkuji za ověření, budu tedy psát 2×. ;-)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.